avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog frumos sa ma ajutati nu stiu ce trebuie sa fac
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog frumos sa ma ajutati nu stiu ce trebuie sa fac

buna ziua tuturor am si eu o problema la locul de munca si nu stiu cum sa o rezolv ..lucrez la un restaurant in bucuresti in functia de bucatar
am carte de munca la acest loc de 5 ani fara fisa postului semnata ,am un program incontract de 8 ore eu lucrez 16 ore si uneori depasesc 20 ,la acest loc sunt pus sa fac si alte lucruri ce nu apartin de meseria mea.in data de 4-04-2010 adica ieri in ziua de pasti a trebuit sa vin la munca find tura mea am intarziat 4 ore sefa mea a spus ca i-mi va taia toata ziua de lucru ca asa vrea ea ,eu am precizat ca daca face acest lucru plec acasa ca nu muncesc pe gratis ,ea a spus ca daca plec sa fac si demisia eu nu am vrut spunandui ca o sa vin la munca la urmatoarea tura a mea,problema este ca acesti patroni nu prea respecta legea cunosc din celalalte cazuri precedente nu te mai primeste la servici chiar daca vi te da afara si nu mai vezi nici un ban.aseara am primit un telefon de la un coleg care a auzit o pe sefa ca vrea sa i mi faca rau sa ma incadreze la nerespectarea atributilor de munca .va rog sa frumos sa ma ajutati nu stiu ce sa fac eu vreau sa rezolv cumva sa recuperez cartea mea de munca si bani ce mi se cuvin salariu si garantii .si va rog frumos sa i-mi spuneti cum trebuie sa fac daca ma da afara din restaurant daca eu ma duc la munca si ce trebuie sa semnez daca ma pune va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Mircea Sorin Ganea , Consilier juridic 13:32, 5 Aprilie 2010
1. Inainte de a semna ceva luati legatura cu ITM si sesizati nerespectarea prevederilor din contractul individual de munca.
2. Se va face o verificare si veti primi si dvs. un raspuns in scris cu privire la cele constatate si masurile luate.
Nu trebuie sa semnati nimic inainte de a intelege ce implica semnatura dvs.
Pentru orele suplimentare, puteti face o sesizare la ITM, in vederea amendarii angajatorului, daca se va considera ca aveti dreptate.
In cazul in care veti avea probleme, in sensul ca vi se va desface contractul de munca, acea decizie trebuie atacata la tribunalul de pe raza domiciliului dvs. in termen de 30 zile de la comunicare.
N u trebuie sa va alarmati. Sefii asa procedeaza, ei isi apara interesul lor, cum dvoastra trebuie sa-l aparati pe al dvoastra. Ati lasat lucrurile sa mearga prea departe, cand ati acceptat tacit nerespectarea prevederilor contractului de munca. Va inteleg, insa, nu ati avut incotro, poate ati sperat ca va fi mai bine.
Ce puteti face acum? Legea este destul de aspra pt angajatorii de genul acesta si puteti sa va gasiti dreptatea daca faceti o reclamatie scrisa la ITM. O sa vedeti cum se schimba atitudinea lor. Acum se dau cocosi, dar cand vor fi pasibili de amenzi de cateva zeci de mii de lei, o sa va caute ei sa va intelegeti. Spuneti-le ca le faceti reclama proasta si la ziar si asta o sa va ajute. Daca intra presa pe fir, nici cei de la ITM nu-i mai pot "ierta".
In orice caz, dvoastra ca si bucatar, nu muriti de foame. Este o meserie cautata si daca treceti cu bine de situatia actuala, poate trageti niste invataminte si nu mai acceptati conditiile nefavorabile dvoastra. Incercati sa va protejati interesul si sa va cunoasteti drepturile.
Daca nu stiati, legislatia muncii este mult mai favorabila angajatilor decat angajatorilor. Asa ca ei au de pierdut, nu dvoastra.
Sfatul meu este sa faceti sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca si la politie pentru nerespectarea contractului individual de munca !
Intre timp , nu semnati absolut nici un fel de document , indiferent de natura lui. Sesizarea intocmiti-o in 2 exemplare , pe exemplarul care va ramane dvs solicitand sa vi se dea un numar de inregistrare de la institutiile la care depuneti sesizarea!
In urma sesizarii dvs se vor efectua controale la societatea care detine restaurantul unde lucrati si se vor lua masurile prevazute de lege!
Succes!
:luck:
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2010
MIHAI GRIGORE, Avocat
legalpro a scris:

Daca nu stiati, legislatia muncii este mult mai favorabila angajatilor decat angajatorilor. Asa ca ei au de pierdut, nu dvoastra.


Din pacate.Sa nu uitam insa,ca daca ei nu ar fi,nu am avea nici impozite nici taxe,nici pensii nici nimic.Asta-ti mai lipseste ca si firma,amenda peste amenda.Nu e destul ca te ,,sug'' toti de taxe.. Nu mai invatati oamenii sa faca scandal in presa.
Cel mai bun lucru este sa incerci sa te impaci cu ei.Tine cont ca ai lucrat acolo 5 ani,asta demonstreaza ca nici fisa postului sau atributiile suplimentarea nu te-au dat cu rotiile in sus devreme ce ai acceptat acest lucru.Incearca o mediere prima data.In perioadele de sarbatori,toti cei care muncesc sunt mai irascibili,mai nervosi.Probabil a fost o decizie de moment asupra careia v-a revenii daca v-a vedea ca si tu ai alta purtare.Scuze ca folosesc un alt limbaj,dar asta e realitatea.Repede....,presa,scandal..etc#-o
Sa aveti o zi linistitita.

Alte discuții în legătură

Plata salarii horeca IuliaCr IuliaCr Buna ziua, va scriu deoarece prietenul meu se afla, ca si angajat, intr-o situatie foarte deranjanta. Pe data de 15 nov 2017 s-a angajat full time ca si ... (vezi toată discuția)
Program de lucru și de odihnă nerespectat de patron. ce putem face ca să-l determinăm să țină cont de codul muncii? Headshot Headshot Buna ziua. Lucrez in turism,ca ospatar,intr-un restaurant din Sinaia. Programul de munca al restaurantului este 11:00-24:00. Programul nostu,ca angajati,incepe ... (vezi toată discuția)
Suprasolicitare la loc de munca Chitaristul Chitaristul Buna ziua, De 3-4 ani incoace lucrez la un restaurant, meseria mea este de bucatar (toti care sunt in domeniu stiu ca intr-o bucatarie de restaurant nu poate ... (vezi toată discuția)