avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salarii HoReCa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salarii HoReCa

Buna ziua, va scriu deoarece prietenul meu se afla, ca si angajat, intr-o situatie foarte deranjanta.
Pe data de 15 nov 2017 s-a angajat full time ca si bucatar, si i s-a precizat ca salariul se va plati sub forma de avans si lichidare.
Pe data de 21 decembrie 2017 a primit jumatate din salariu, pe motiv ca a muncit 8h/zi, o zi da si una nu de pe 15 nov pe 15 dec(program propus de sef citez "pana se aranjeaza lucrurile") cand in mod normal tura e de 14 ore/zi(de pe 15 dec) - nu a fost informat ca va primi 50% din salariu inainte sa accepte acest program. Sa spunem ca aici a fost greseala prietenului meu ca nu s-a informat suficient.
De pe data de 21 decembrie 2017 nu a mai primit nici un ban pentru cele aproximativ 210 ore lucrate pe luna!
Acum pe 15 ianuarie trebuia sa ia banii de pe 15 dec pana pe 1 ianuarie, dar salariile se platesc doar daca restaurantul a facut destui bani in ziua salariilor. Daca nu se face consumatie sa acopere salariile angajatilor pe data de 15 si 1. nu se platesc, se amana pana....doamne-ajuta. In aceeasi situatie sunt toti bucatarii si ospatarii.
Vazand ca prietenul meu munceste pe branci cate 14 ore pe zi si de pe 15 noiembrie 2017 de cand s-a angajat pana azi el a primit fabuloasa suma de .... 600 RON, nu pot decat sa ma gandesc ca ceva este in neregula.
Sunt eu absurda sau tot ce s-a intamplat pana acum bate a ilegalitate? Care sunt pasii de urmat? Precizez ca la o discutie cu angajatorul in legatura cu plata salariilor, singurul raspuns e ca "asa merge treaba in restaurante". Chiar asa o fi?!
LE: cand semneaza foaia de pontaj, isi trece de la 10 la 22, si sta 2 ore in plus nepontate pentru ca "asa se face in restaurant" - tot vorbele patronului
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2018
IuliaCr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:59, 18 Ianuarie 2018
Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

-apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- promovarea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu ne-a fost plătit salariul de trei luni. cum putem să ne obținem drepturile? wizzard68 wizzard68 Buna ziua ! In cadrul societatii unde imi desfasor activitatea nici un salariat nu si-a primit drepturile salariale din luna noiembrie 2017. Patronul firmei ... (vezi toată discuția)
Sa merg la itm ? Florinbh Florinbh Ma aflu in următoarea situație, sunt angajat la o firma din 9 Ianuarie și încă nu am primit banii pentru cele 5 săptămâni in care am fost la lucru( ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale BLuli BLuli Firm la care lucrez nu mi-a platit salariul - nu dispune de cash. Ce pot sa fac? Daca ma duc la alt job cum pot sa recuperez sumele datorate de actualul ... (vezi toată discuția)