avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... testul de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

testul de paternitate

Buna!
Am si eu o nelamurire si va rog respectuos sa ma scoateti din ceata, ca sa zic asa. M-am oferit sa botez un bebe care s-a nascut acum 3 saptamani, am cunoscut-o pe mamica lui intamplator la o inmormantare si am ramas impresionata de situatia ei....18 ani,ramasa insarcinata fara voie,fara sa-si dea seama, cu un baiat de prin satul ei de aceeasi varsta ....fff saraca...tatal nu doreste copilul,nici nu vrea sa auda de el...parintii ei nu voiau sa o primeasca cu bebe acasa ,o sfatuiau sa-l abandoneze in spital...etc......am contribuit "benefic" ca sa zic asa...au accepat parintii nepotul,au primit-o cu el acasa....intr-un final copilul a ramas la sanul mamei asa cum este si normal. Dar tatal tot nu vrea sa auda de bebe si nu l-a recunoscut la nastere . Mama copilului vrea sa-l dea in judecata pentru pensia alimentara . Acum vine si intrebarea ...cine plateste testul de paternitate? reamintesc ca mama este f saraca , n-are nici hrana necesara ei pt a alapta d`apai cateva milioane pt test...
Astept raspuns
Multumes anticipat
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 19:14, 9 Aprilie 2010
Doamna,

In raspunsul meu plec de la ideea ca acest baiat este tatal copilului si ca nu exista nici o indoiala in acest sens. Ce va sfatuiesc este ca inainte de a incepe orice procedura in instanta sa incercati gasirea unei solutii pe cale amiabila. Explicati baiatului (si in masura in care e posibil si parintilor acestuia) ca daca nu vrea sa recunoasca copilul de bunavoie atunci o va face de nevoie pentru ca instanta il va obliga. Deci in nici un sens nu va scapa de acest lucru (decat daca evident nu e el tatal biologic al copilului). A avut o relatie sexuala din care a rezultat un copil ? OK. Atunci asta il leaga pe viata de copil si poate sa stea si in limba si tot nu scapa. Mai explicati acestui baiat ca daca se incapataneaza sa nu recunoasca copilul de bunavoie atunci il va costa scump (financiar ma refer) acest lucru pentru ca la finalul procesului e posibil sa plateasca cheltuieli de judecata si sa regrete amarnic ca va fi si cu banii dati si rezultatul va fi acelasi ca si la procedura de bunavoie: numele sau va aparea la rubrica tata din certificatul minorului. Si mai explicati-i ca indiferent cum devine tata (de bunavoie sau obligat) tot nu scapa de plata pensiei alimentare si ca poate nu e bine sa se impotriveasca atat si ca mama copilului va intelege si situatia lui financiara (poate se ajunge ulterior recunoasterii paternitatii si la un compromis in sensul platii unei anume sume lunar). Revenind la ideea de baza pe care am expus-o si anume aceea de a ii explica ca ar fi mai simplu pentru toata lumea (si mai ieftin) sa recunoasca paternitatea de bunavoie, uitati care ar fi procedura: el, impreuna cu mama copilului, actele lor + certificatul de nastere al minorului, se prezinta la Starea civila de care apartin si acolo, in fata functionarului responsabil se face o recunoastere a copilului; vor primi un nou certificat de nastere in care la rubrica tata apare numele lui dar numele de familie al copilului ramane tot numele de familie al mamei. Asta este tot. Daca apoi se ajunge si la o intelegere privind plata unei anume sume de bani lunar atunci poate nu e nevoie sa se ajunga in instanta dar nu se stie niciodata. Ce voiam sa subliniez e ca ar fi bine ca baiatul si parintii lui sa priceapa clar implicatiile financiare pe care le presupune un proces plus tot stresul aferent. In mesajele precedente s-a subliniat ca nu e obligatoriu sa se faca testul ADN pentru a demonstra ca un barbat e tatal unui copil ci exista si alte modalitati. Dar totul presupune niste bataie de cap care ar putea fi simplu evitata printr-un drum la Starea civila. Inteleg ca sunteti o femeie destul de convingatoare daca ati reusit sa ii convingeti pe parintii fetei sa o primeasca cu copilul acasa si cred ca veti avea mari sanse sa convingeti si baiatul (si parintii lui) ca o recunoastere voluntara este mai indicata decat toata tevatura cu tribunalul. In masura posibilului m-ar interesa sa stiu cum au decurs in final lucrurile asa ca va rog sa ne mai dati vesti despre evolutia situatiei. Mult succes si felicitari ca ati ales sa increstinati acest copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de inretinere! ContSters140065 ContSters140065 Buna ziua! Am o mica nelamurire la care caut un raspuns favorabil. Vreau sa va intreb daca se acorda pensie de intretinere unui copil care nu a fost ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate veron55 veron55 o persoana te poate obliga sa faci un test de paternitate inpotriva vointei tale? (vezi toată discuția)
Paternitate copil cris_13 cris_13 buna, am o mare nelamurire legata de recunoasterea paternitatii fiicei mele, in varsta de 10 luni. tatal nu a recunoscut fata, iar acum am vorbit cu o avocata, ... (vezi toată discuția)