avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... introducerea in cauza a ... altui parat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

introducerea in cauza a ... altui parat

Buna seara
Va rog sa ma sfatuiti cum pot eu ca parat sa cer introducerea in cauza a altui parat care a fost ,,omis" de reclamant. Chemarea in judecata a altor persoane? Chemarea in garantie? Care este temeiul legal?
In speta, intr-o actiune in pretentii, suntem chemati in judecata doar 6 din cei 7 membrii ai comitetului. Din ,,eroare" al 7-lea a fost ,,omis" si se refuza sa fie chemat. Sunt sanse mari sa pierdem si e altceva daca prejudiciul va fi impartit la mai multi.
Teoretic, potrivit art. 57 c.p.civ oricare din parti poate chema in judecata o alta persoana, dar care ar putea sa pretinda aceleasi drepturi ca si reclamantul, dar aici persoana nu poate pretinde asta.
Potrivit art 60 c.p.civ pot chema in garantie o persoana impotriva careia sa ma indrept in cazul cand cad in pretentii cu o cerere in garantie sau in despagubire. Insa eu as vrea sa participe ca parata pentru a-i fi opozabila hotarirea, fara a fi nacasar sa o chemam in judecata din nou, noi ceilalti parati.
Ce cerere sa formulam, cum ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: colette2010 , utilizator 14:08, 10 Aprilie 2010
de obicei creditorul se poate intoarce pentru recuperarea creantei, a prejudicilului sau si doar impotriva unuia din debitori..iar acesta la randul lui, poate cere introducerea in cauza si a celorlalti prin aratarea faptului ca raspunderea sa este comuna si solidara cu a celorlalti, fapt pentru care cere introducerea si a celor omisi de creditor in cauza ptr ca hotararea ce se va da sa le fie opozabila
Va multumesc! Din pacate chiar este in interesul reclamantului (e un apropiat al sau) ca al 7-lea sa nu participe la achitarea prejudiciului si sa suportam doar noi sase.
Partea proasta este ca inscrisurile cu care putem dovedi ca si acela facea parte din comitet, sunt in posesia reclamantului. Voi solicita sa i se puna in vedere sa le depuna, dar pe de alta parte este sarcina mea sa fac dovada celor sustinute.
@ avocat Petre. Desigur, voi cere introducerea in cauza a celuilalt dar dupa cum am aratat in primul mesaj, pe care temei de drept?
Singura incadrare juridica la situatia de fapt prezentata de dvs. ar fi Cererea de chemare in garantie prev. de art.60 C.proc.civ.
Este admisibila numai in situatia in care este depusa cel mai tarsiu pana la prima zi de infatisare. art.61 (1).
Daca instanta respinge cererea ca find tardiv depusa...formulati un dosar distinct si solicitati, ulterior, conexarea acestuia la dosarul dvs. si se vor judeca impreuna.
Succes!
Va multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns!
Am ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a noastra si totodata am invocat si raspunderea solidara. La acelasi termen partile au mai depus si alte exceptii si note de sedinta. S-a amanat pt a ne expune fiecare punctul de vedere, sa raspundem. Daca nu vom avea succes, vom actiona dupa cum a aratat dl av ,,radusava".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai este cazul de conciliere directa? eugen82 eugen82 Este vorba despre o actiune comerciala in pretentii intemeiata pe raspundere delictuala civila Reclamantul a chemat in judecata pe X si a facut concilierea ... (vezi toată discuția)
Introducerea in cauza a unui nou parat - agentia fondului de mediu silvian85 silvian85 Buna ziua! Spre rusinea mea am introdus actiunea in vederea restituirii taxei speciale de poluare achitata pentru inmatricularea unui autovehicul in Romania, ... (vezi toată discuția)
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului x ca neîntemeiată Mir25 Mir25 Ce anume inseamna :\"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului X ca neîntemeiată\"? La cursurile de drept calitatea procesuala ... (vezi toată discuția)