avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Primesc indemnizatie ingrijire copil daca am contract ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Primesc indemnizatie ingrijire copil daca am contract de asigurari sociale?

Buna ziua,
Am incheiat un contract de asigurari sociale din anul 2008, iar anul acesta voi avea un copil. Sotul meu lucreaza part time (2 ore) cu un salariu de incadrare de 180 ron. In situatia aceasta beneficiem unul dintre noi de indemnizatia pentru ingrijire copil pana la doi ani? Si care ar fi cuantumul acesteia?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:56, 8 Aprilie 2010
1. OUG 148/2005 spune:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

2. Deci singura conditie care se pune este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri profesionale supuse impozitarii(salarii, venituri din activitati comerciale, venituri din activitati agricole).
3. Contractele de asigurare sociala nu va ajuta in acest caz.
4. Ori dvs. ori sotul puteti beneficia de CCC pana la 2 ani si de indemnizatia aferenta daca indepliniti conditia de la pct.2.
5. Dvs. puteti beneficia de CCC dupa 42 de zile de la nastere. Sotul poate beneficia chiar din ziua nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil adelynna adelynna Daca eu lucrez part time doar 4 h/zi pot beneficia de aceasta indemnizatie? (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic in caz de demisie Mircea Manea Mircea Manea Mai primesc indemnizatia cic daca imi dau demisia de la firma unde am lucrat, inainte sa nasca sotia mea si lucrez pentru ei ca si consultant, prin firma mea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt mame lore79 lore79 buna ziua.sunt angajata din luna aprilie.pana in aceea luna nu am platit nici o contributie la stat de doi ani.acum sunt insarcinata in 4 luni.intrebarea mea ... (vezi toată discuția)