avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia de invaliditate

Buna ziua. Am o angajata care se pensioneaza pe caz de boala. Mi-a adus o decizie asupra capacitatii de munca, un singur exemplar de culoare roz. Pe acesta il depun la casa de pensii pentru emiterea deciziei de pensionare sau trebuie sa astept sa primesc un alt exemplar de la medicul expert?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:24, 26 Aprilie 2010
La data ivirii invaliditatii este trecut 01.03.2010, dar eu i-am platit medicalul in martie. Nu e nici o problema daca ii fac propunerea de pensionare cu 01.04.2010?
Revisalul cum il completez? Cand primesc decizia de pensionare si fac decizia de incetare?
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
aijin, utilizator
* Decizia asupra capacitatii de munca se emite in 4 exemplare: 1 ex. la Cab de expertiza medicala, 1ex. la dosarul de pensie, 1 ex. la angajator, 1 ex la salariat.
* Salariatul a primit concediu medical in vederea întocmirii formelor de pensionare de la 01.03. pana la 31.03.2010. Ultima zi de plata fiind 31 martie, propunerea la pensie este 01.04.2010. (Numai cei care nu sunt in activitate, beneficiaza de pensie fie de la data ivirii invaliditatii fie de la data emiterii deciziei de incadrare in grad de invalid.)
* Angajatorul, în baza deciziei medicale, întocmeşte dosarul administrativ de pensionare şi apoi îl trimite în termen de 10 zile la casa de pensii teritorială
* REVISAL
In Revisal trebuia sa operati incetarea contractului de munca chiar si de la data primirii Deciziei asupra capacitatii de munca. Tot atunci puteati sa intocmiti si decizie de incetare CIM sa o puteti viza la ITM odata cu carnetul de munca.
Incepand cu data de 01.04.2010, incetarea CIM se face in REVISAL, cel tarziu in ziua incetarii CIM.
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Bruta, utilizator
Mai am o nelamurire. Pana cand iese decizia de pensionare si ii fac decizia de incetare, eu scot din statul de plata salariata sau o trec cu zero?
1. Nu o mai treceti in statul de plata deoarece fiind bolnava nu mai poate presta activitate.
2. Daca o treceti pe statul de plata va aparea si la Casa de Pensii (datorita CNP) si va fi in dubla ipostaza: si pensionar si salariat (chiar daca va avea salariul egal cu zero).
Multumesc pentru raspunsuri. Salariatul zice ca si-a depus dosarul pentru pensie de invaliditate, dar cartea de munca se afla inca la angajator.Este posibil sa-i primeasca dosarul fara carnet de munca? Mentionez ca invaliditatea se datoreaza unui accident de munca.

Alte discuții în legătură

Modificari prin legea 49 din 2010 geoanca31 geoanca31 1)cum inceteaza CIM al unui salariat pensionat pt. invaliditate, respectiv pensie anticipata?cu ce art. din codul muncii? (vezi toată discuția)
Pensionare de invaliditate mruazl@yahoo.com mruazl@yahoo.com Mai revin cu inca o intrebare. Care sunt etapele pe care trebuie sa le urmez eu angajatorul pentru intocmirea unui dosar pentru pensie de invaliditate, sunt ... (vezi toată discuția)
Decizie asupra capacitatii de munca emiliaa emiliaa Buna ziua, Am un angajat cu timp partial de 2 ore/zi care beneficiaza de CM in perioada 10.04- 30.04.2010. Pe 20.04.2010 i-a fost emisa decizia asupra ... (vezi toată discuția)