avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare sociala in calitate de asociat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare sociala in calitate de asociat

Buna ziua,

Va rog foarte mult sa ma sfatuiti cum este mai bine sa procedez.

In data de 2aprilie2010 mi-am incheiat CIM la locul de munca pe care-l aveam.
In acest moment nu sunt angajata nicaieri, sunt doar asociat impreuna cu sotul meu la firma noastra.
Ne dorim un copil in viitorul apropiat si, pt a avea continuitate si a beneficia de indemnizatie, vreau sa-mi platesc singura asigurarea la Casa de Pensii.
Un prieten mi-a spus ca exista posibilitatea de a ma asigura pe “declaratie de asigurare in calitate de asociat”. Exista asa ceva? Cum trebuie sa procedez?

Va multumesc anticipat pt ajutor
Mara Ion
Cel mai recent răspuns: maraion , utilizator 19:57, 9 Aprilie 2010
1. Legea nr.19/2000 spune:

Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;

Art. 6.1 - (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.

2. "prin efectul legii" = obligatoriu
3. Dvs. stabiliti suma lunara de asigurare.
Sotul meu, care este asociat(alaturi de mine la firma), dar care este si salariat cu CIM la alta firma, este obligat si el la aceasta declaratie de asigurare?
Nu mai este obligat, asa cum spune Legea 19/2000:
Art. 6.1
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
va multumesc foarte mult pt toate raspunsurile si pt lamuriri.

multa sanatate va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil herutza herutza Daca am absolvit o facultate,pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la 2 ani?????Mentionez ca facultatea a fost absolvita in toamna ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Leonard Pescaru Leonard Pescaru daca aveti cunostinta de modificarea cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului in varsta de pana la 2(3) ani, incepand cu 1 ianuarie 2009. va multumesc (vezi toată discuția)
Pot sista contributia mea la sistemul de pensii ? sachelariec sachelariec sunt particular , persoana fizica si am 32 de ani de cotizare la sistemul de pensie. doresc sa sistez contributia mea. 1. cand am inceput contributia la ... (vezi toată discuția)