avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Data certa/autentificare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Data certa/autentificare

O intrebare de anul I cred. Dar am nevoie de unele lamuriri daca se poate.

Care ar fi diferentele dintre data certa si inscrisul autentificat?

Din cate stiu eu data certa rezulta dintr-un inscris al autoritatilor, sau ceva de genul. In sensul ca dosarul meu de la judecatorie are data certa...

Thank you.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:47, 18 Februarie 2007
Inscrisul autentic este acela care s-a f[cut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar public, care are dreptul de a fuunctiona in locul unde actul sa incheiat, potrivit 1171 C. civ. Inscrisul autentic face credinta despre data sa pana la incrierea in fals (practic, pana la constatarea falsului).
In inscrisurile sub semnatura privata, de regula, data nu constituie o formalitate necesara pt valabilitatea insrisului. Data este supusa conditiie recunoasterii in raporturile dintre parti. Proba contrara pt combaterea datei se face potrivit 1191 si urm c. civ.
Fata de terti este opozabila numai data certa care se dobandeste:
- din ziua in care inscrisul a fost preyentat la o institutie publica (actul tr sa fie inregistrat la acea institutie sau pe insris sa se faca mentiune despre data preyentarii, certificata de stampila).
- din ziua mortii unei parti care a semnat inscrisul
- din ziua in care actul a fost trecut chiar si in prescurtare in acte intocmite de furnctionari publici.....spec ca n-am uitat ceva. (mi-e lene sa caut, e prea dimineata, vezi pe la 1182 c. civ)
Au posibilitatea de acordare a datei certe si notarul precum si avocatul.
...In concluzie...:"> (sorry romascanule) dosarul de la judecatorie are data certa:)
Ooops, iar am facut-o..#-o ID-urile astea, bata-le vina:">
Imi cer scuze, romascanu!



O intrebare de anul I cred. Dar am nevoie de unele lamuriri daca se poate.

Care ar fi diferentele dintre data certa si inscrisul autentificat?

Din cate stiu eu data certa rezulta dintr-un inscris al autoritatilor, sau ceva de genul. In sensul ca dosarul meu de la judecatorie are data certa...

Thank you.

inscrisul autentificat se poate da doar de catre instanta sau notar, pe cand data certa se poate da si de catre avocat sau consilier juridic:P
...gavrile...un inscris emis de primarie nu e autentic?...ca nu e nici de la instanta si nici de la notar...

Alte discuții în legătură

Imputernicirea avocatiala = act autentic? Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua! Pun in discutia colegilor si publicului larg urmatoarea problema: Imputernicirea avocatiala. Conform legii 51/1995 modificata prin OUG ... (vezi toată discuția)
Act autentic dorinv dorinv [i]Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau ... (vezi toată discuția)
Avocatul confera data certa ? Mihaela Enache Mihaela Enache Art 3.alin.1) din Legea 51/1995 : Activitatea avocatului se realizeaza prin: c)\"redactarea de acte juridice, atestarea identităţii părţilor, a ... (vezi toată discuția)