avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Data certa/autentificare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Data certa/autentificare

O intrebare de anul I cred. Dar am nevoie de unele lamuriri daca se poate.

Care ar fi diferentele dintre data certa si inscrisul autentificat?

Din cate stiu eu data certa rezulta dintr-un inscris al autoritatilor, sau ceva de genul. In sensul ca dosarul meu de la judecatorie are data certa...

Thank you.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:47, 18 Februarie 2007
Exista prea des tendinta de a pune semnul egalitatii doar intre actul autentic si actul intocmit de notar. Dar nu e asa. Fata de definitia din 1171 c. civ. pe care am dat-o mai sus observam ca sunt mult mai situatii in care un act este intocmit:
-cu respectarea formalitatilor cerute de lege ("solemnitatile")
- de un functionar public
- care are competenta materiala si teritoriala de a intocmi insrisul ("care are dreptul de a functiona...")
Astfel sunt autentice si actele de stare civila, procesele verbale intocmite de agentul procedural insarcinat cu inmanarea actelor de procedura...etc. etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicirea avocatiala = act autentic? Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua! Pun in discutia colegilor si publicului larg urmatoarea problema: Imputernicirea avocatiala. Conform legii 51/1995 modificata prin OUG ... (vezi toată discuția)
Act autentic dorinv dorinv [i]Inscris incheiat cu respectarea formelor legale si a carui autenticitate este confirmata de semnatura si stampila autoritatii care l-a intocmit sau ... (vezi toată discuția)
Avocatul confera data certa ? Mihaela Enache Mihaela Enache Art 3.alin.1) din Legea 51/1995 : Activitatea avocatului se realizeaza prin: c)\"redactarea de acte juridice, atestarea identităţii părţilor, a ... (vezi toată discuția)