avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete de masa

Este sau nu obligatorie stipularea acestui beneficiu in contractul de munca? Daca nu este mentionat atunci in functie de ce criterii se pot oferi sau se pot retine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 11 Aprilie 2010
Nu este obligatorie stipularea acestu beneficiu in contractl de munca.Acordarea de tichete de masa poate face obiectul unei negocieri, cu respectarea legalitatii
Tichetele de masa se acorda la locul de munca unde aveti functia de baza, 1 tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare in care ati prestat activitate, proportional cu norma de lucru
Poate aveti stipulate conditiile acordarii in contractul colectiv de munca la nivel de unitate
loredanahanta a scris:

Este sau nu obligatorie stipularea acestui beneficiu in contractul de munca? Daca nu este mentionat atunci in functie de ce criterii se pot oferi sau se pot retine?


Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor si, respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum si de zile festive si de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
Ultima modificare: Duminică, 11 Aprilie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichetele de masa in zilele libere agrigoroaeiirina agrigoroaeiirina un salariat cu program de lucru inegal. a lucrat in ziua de Sf. Andrei 2012. A recuperat aceasta zi in data de 9.01.2013. Pentru ziua de 9.01.2013 primeste ... (vezi toată discuția)
Acordarea tichetelor de masa HRSABCM HRSABCM Buna, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: are voie societatea sa penalizeze angajatii care au absente nemotivate si sa nu le mai dea deloc tichete de ... (vezi toată discuția)
Corect - sau incorect in roi 22.08.2009 22.08.2009 Va rog frumos a-mi raspunde cit mai urgent ! Am inceput a complecta ROI cu modificarile intervenite prin noile reglementari ale Codului Muncii , in ... (vezi toată discuția)