avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vecinatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vecinatate

Casa in care locuiesc are calcanul comun cu al vecinului; tot pe acelasi aliniament (pe terenul meu) am construit o magazie care se este la cca 15..20 cm distanta fata de peretele din spate al vecinului, dar fara a intra in contact cu zidul. Problema a aparut odata cu intentia vecinului de a renova peretele mai sus mentionat - el imi solicita (pe langa accesul pe proprietatea mea - pe ca l-am acordat) si inlaturarea magaziei pentru a avea acces la perete. Exista vreo prevedere legala in acest sens?
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 21:02, 24 Februarie 2011
El avea obligatia de a edifica acea constructie pe terenul sau nu pe terenul altuia, cu respectarea picaturii de streasina si a servitutii de vedere.
Daca i-ati intins un deget, acum vrea sa va ia toata mana...
Este foarte important cum puneti problema, cu diplomatie, pentru a nu inflama spiritele si a ajunge la batai sau altele mai grave...raporturile de buna vecinatate trebuie pastrate si cultivate mereu, chiar daca va calcati pe suflet de multe ori...;)
Va multumesc pentru raspuns si promptitudine!

Inteleg faptul ca vecinul nu ar avea niciun suport legal pentru a solicita inlaturarea constructiei de pe terenul meu.

Puteti sa-mi detaliati in cateva cuvinte la ce se refera respectarea picaturii de streasina si servitutea de vedere?
Daca ati mfacut greseala sa-i dati acordul de a construi pe calcan sau acordul a fost comun...atunci trebuie sa va asumati responsabilitatea de a-i permite sa-si renoveze peretele.
Din punct de vedere legal acesta va poate obliga prin instanta sa-i permiteti accesul de a-si repara zidul.
Daca ati construit asa aproape va poate obliga sa ridicati sau sa modificati constructia. In plus daca aceasta constructie este facuta mai devreme de 2 ani puteti fi sanctionat de serviciul disci[plina in constructii din cadrul primariei .
Limita minima, la care se poate ridica o constructie, fara acordul vecinului, este de minim 90 cm. Aceasta limita legala este stabilita de legea urbanismului, legea 50/91, C.civil si poate fi autorizata numai prin autorizatie de construire eliberata in urma emiterii certificatului de urbanism si a proiectului de executie a lucrarii.

Si eu va recomand sa fiti diplomat cu vecinul....sa-l lasati sa-si faca lucrarea.... sa aveti situatia sub control. Altfel cred ca puteti sa aveti de pierdut si nu ar fi in interesul dvs.
Succes la negocieri.
Codul civil prevede:
Picatura stresinii
Art. 611. - Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.
§4. Distanta si lucrarile intermediare cerute pentru anumite constructii, lucrari si plantatii
Distanta minima in constructii
Art. 612. - Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.
Distanta minima pentru arbori
Art. 613. -(1) In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.
(2) In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.
§5. Vederea asupra proprietatii vecinului
Fereastra sau deschiderea in zidul comun
Art. 614. - Nu este permis sa se faca fereastra sau deschidere in zidul comun decat cu acordul proprietarilor.
Distanta minima pentru fereastra de vedere
Art. 615. -(1) Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
(3) Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.
Fereastra de lumina
Art. 616. - Dispozitiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-si deschide, fara limita de distanta, ferestre de lumina daca sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre fondul invecinat.
.....................................................................
Dreptul de trecere pentru efectuarea unor lucrari
Art. 622. -(1) De asemenea, proprietarul este obligat sa permita folosirea fondului sau pentru efectuarea unor lucrari necesare fondului invecinat, precum si accesul vecinului pe terenul sau pentru taierea crengilor si culegerea fructelor, in schimbul unei despagubiri, daca este cazul.
(2) Dispozitiile art. 621 alin. (2) sunt aplicabile.
;)
Am si eu o nelamurire, legat de articolul 616 de mai sus. Adica mi se pare destul de clar, dar as vrea sa fiu sigur de acest lucru. Practic, am dreptul sa imi fac o fereastra catre vecin, fixa (nu se deschide) si cu sticla sablata, doar pentru lumina? Mie imi rezulta ca da, dar altcineva interpreteaza in mod diferit acest articol (practic e vorba de acel 'a-si deschide', pe care eu il interpretez cu 'a-si construi' iar cealalta persoana.considera sensul propriu, de a deschide fereastra). Fereastra in cauza ar fi cam la 1m de proprietatea vecinului.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

spatiu minim lasat intre o casa mea pe hotar si o alta casa care se construieste 1mitubisi2 1mitubisi2 Buna ziua, Va rog sa ma informati in legatura cu urmatoarele: Casa mea se afla construita pe hotar. Lipita de casa mea, se afla alta casa, care urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Constructie casa mihail80 mihail80 buna ziua asi dori sa stiu daca construiesc o casa normala de 3 m inaltime ce distanta trebiue sa am de la hotar cu vecinul?multumesc (vezi toată discuția)
Constructie pe hat cristinahalosta cristinahalosta poate sa ma ajute cineva cu niste informatii: la ce distanta fata de gardul vecinului se poate construi o cladire, daca e . spre proprietatea vecinului se ... (vezi toată discuția)