avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spatiu minim lasat intre o casa mea pe hotar si o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spatiu minim lasat intre o casa mea pe hotar si o alta casa care se construieste

Buna ziua,
Va rog sa ma informati in legatura cu urmatoarele:
Casa mea se afla construita pe hotar.
Lipita de casa mea, se afla alta casa, care urmeaza a fi demolata si se va construi o cladire cu o fudatie mai adanca decat a casei mele.
Va rog sa imi raspundeti daca exista o limita de distanta, care sa impuna vecinului, construirea casei noi, la o distanta care sa nu puna in pericol, afundarea si deteriorarea casei mele.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: 1mitubisi2 , utilizator 14:05, 22 Noiembrie 2014
Art. 612
Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
___________________________________________________in plus:
Art. 611
Picătura streşinii
Proprietarul este obligat să îşi facă streaşină casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

Distanţa minimă pentru arbori
Art. 613. - (1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

§5. Vederea asupra proprietăţii vecinului

Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Art. 614. - Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
Art. 615. - (1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Fereastra de lumină

Art. 616. - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.


60 de cm e foarte putin (parerea mea)...1 m era rezonalbil, mai ales in cazul cladirilor foarte inalte cu fundatie adanca.
Dar va puteti prevala de celelalte prevederi privind ferestrele, daca e prevazuta constructia cu asa ceva.
In mod normal, daca avea autorizare legal eliberata, un inspector in constructii trebuia sa vina sa cerceteze aceste aspecte la fata locului. Daca autorizatia s-a eliberat fara constatari reale la fata locului, aceasta autorizatie poate fi anulata in instanta, iar institutia care a eliberat-o e pasibila de plata unor eventuale daune daca sunt cerute.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Spatiul de 60 cm. mi se pare extraordinar de mic. Avand in vedere faptul ca demolarea casei lipite ar putea produce craparea peretelui de la casa mea, aveti idee, exista reglementari legale pentru obligarea celui care demoleaza (si reconstruieste noua casa), sa execute subzidirea fundatiei casei mele, pana la adancimea la care executa fundatia noii case?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie casa mihail80 mihail80 buna ziua asi dori sa stiu daca construiesc o casa normala de 3 m inaltime ce distanta trebiue sa am de la hotar cu vecinul?multumesc (vezi toată discuția)
Vecinatate cornelpoprock cornelpoprock Casa in care locuiesc are calcanul comun cu al vecinului; tot pe acelasi aliniament (pe terenul meu) am construit o magazie care se este la cca 15..20 cm ... (vezi toată discuția)
Amplasarea unui panou publicitar. distanta legala alex2012 alex2012 va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca la ce distanta de gardul vecinului pot amplasa un stalp pt panou publicitar, cu fundatie de beton? (vezi toată discuția)