avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine poate fi curator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine poate fi curator

Mama este bolnava si fiica o ingrijeste permanent. Poate, și daca da, cum poate să devină / sa aibă un statut de CURATOR?
Ce drepturi si ce indatoriri are? Cum obține acest statut?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 10:10, 12 Aprilie 2010
În art. 113 din Codul familiei, din România, se prevede modul în care se poate numi un curator .
Ultima modificare: Duminică, 11 Aprilie 2010
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Curator=persoana care reprezinta in cadrul raporturilor juridice, o alta persoana, care se afla intr-una din urmatoarele situatii, prevazute de Codul Familiei:

Art. 152

in afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:
a) daca, din cauza batrinetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.

Curatorul indeplineste aceasta activitate benevol si gratuit.

Daca dvs. va refereati la asistentul personal al persoanei cu handicap, activitate remunerata in conditiile legii, puteti consulta legea 448/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate tutelara cris_deo cris_deo buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)
Curator angi16 angi16 Unul dintre parinti poate fi curatorul propriului copil, pentru a-l reprezenta la notariat in vederea incheierii unui contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Curatela Fundatia Bucurie Fundatia Bucurie Am o fiica de 28 ani incadrata in gradul grav de handicap . Sotia mea este asistentul personal care o ingrijeste . Fiica mea este membru intr-o fundatie ... (vezi toată discuția)