avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGEA 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGEA 221/2009

Buna ziua
Va rog daca ma poate ajuta cineva in legatura cu despagubirile conf. Legii 221/2009.
Prin Ordinul MAI din 1951, in data de 05.08.1952 familiei mele i-a fost stabilit domiciliul obligatoriu in loc. Bicaz. Restrictiile domiciliare au fost ridicate in martie 1954. Conform Legii 118/1990 printr-o Hotarare a Comisiei pentru acordarea unor drepturi persoanelor persecutate mi s-a recunoscut 1 an, 7 luni si 25 de zile vechime in munca, la care a mai fost adaugata jumatate din aceasta perioada conf. art. 1 alin. 2 din Legea 118/1990. Am primit indemnizatie lunara de 200 lei pentru fiecare an de detentie. Ce drepturi (despagubiri) sau ce suma pot solicita in conditiile Legii 221/2009?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: daunemorale , utilizator 15:01, 12 Mai 2010
Puteti solicita instantei, in baza legii 221/2009 despagubiri pentru prejudiciile morale suferite, pentru eventualele buburi confiscate. Totodata puteti solicita constatarea caracterului politic al masurii (inteleg ca in fapt v-a fost constatat caracterul politic al masurii prin legea 118/1990) si repunerea in drepturi. Avand in vedere ca ati primit deja indeminzatie, instanta va tine cont de aceasta la calcularea despagubirilor. Cuantumul despagubirilor pe care le puteti solicita ramane la alegerea dumneavoastra, insa va pun in vedere ca instanta va tine cont in stabilirea acestor despagubiri de probele pe care le puteti face cu privire la suferintele urmare a masurii (martori, documente personale - scrisori, jurnale, orice alte documente relevante). Nu exista o jurisprudenta clara in materia, sunt doar cateva sentinte cu pronuntari contrarii, edci nu va poate spune nimeni cat se acorda pentru un an/o luna. Oricum va subliniez ca actiunea este scutita de taxa de timbru si sunt avocati (inclusiv eu) care vor lucra pentru procent din suma obtinuta, deci nu pierdeti nimic incercand.
Personal sunt deja la al treilea dosar introdus, nu am inca o sentinta, dar va stau la dispozitie cu orice fel de informatie necesara pe avocatradumihai@gmail.com.
Succes.


Art. 5
(1) Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:
a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri prin echivalent in conditiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) repunerea in drepturi, in cazul in care prin hotararea judecatoreasca de condamnare s-a dispus decaderea din drepturi sau degradarea militara.
(2) Hotararile judecatoresti pronuntate in temeiul prevederilor alin. (1) lit. a) si b) sunt puse in executare de Ministerul Finantelor Publice prin directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) sunt scutite de taxa de timbru.
(4) Prezenta lege se aplica si persoanelor carora le-au fost recunoscute drepturile prevazute de Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanelor carora li s-a recunoscut calitatea de luptator in rezistenta anticomunista, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, in masura in care se incadreaza in prevederile art. 1, 3 si 4, precum si persoanelor care au fost condamnate prin hotarari judecatoresti pentru savarsirea de infractiuni la care face referire prezenta lege si care au obtinut desfiintarea, anularea sau casarea hotararilor de condamnare, ca urmare a exercitarii cailor extraordinare de atac, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cu conditia sa nu fi beneficiat de drepturile prevazute la alin. (1) lit. a), b) sau c).
(5) Acordarea de despagubiri in conditiile prevazute la alin. (1) lit. b) atrage incetarea de drept a procedurilor de solutionare a notificarilor depuse potrivit Legii nr. 10/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Legii nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
mobexport a scris:

Buna ziua
Va rog daca ma poate ajuta cineva in legatura cu despagubirile conf. Legii 221/2009.


Cititi aici :

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deportatii in fostul urss Basiltm Basiltm hi! cine ma poate ajuta? este vorba de fostii bunici, care au fost deportati in urss. unde se poate face vreun demers, pentru despagubiri? adresa, telefon, ... (vezi toată discuția)
Dreturi mostenitori deportati in baragan karytat karytat As dori sa stiu daca eu si sora mea beneficiem de vre-un drept in calitate de mostenitori ai unui deportat in Baragan. Precizez ca tatal meu a fost deportat in ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 GABRIELA  MARIA CHIRCULESCU GABRIELA MARIA CHIRCULESCU Buna ziua. Mama mea a fost deportata in Baragan. Beneficiaza de prevederile DL. 118. Am introdus actiune doar pentru daunele morale suferite in perioada ... (vezi toată discuția)