avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... grup interes economic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

grup interes economic

buna,sunt student in anul2 la drept si as avea nevoie de niste sfaturi/sugestii pentru a avea parte de o apreciere cat mai buna cu ocazia participarii la sesiunea de comunicari stiintifice din cadrul universitatii.Subiectul ales de mine se numeste "Grupul de interes economic"(GIE) si as vrea sa stiu ce ar treb sa mai studiez in afara de legea 161/2003,daca exista anumite cursuri/tratate ce studiaza aceasta problematica si bineinteles niste ponturi in prezentare,fiind un novice:))multumesc anticipat!!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2010
nero12, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 19:53, 14 Aprilie 2010
Eu iti postez o definitie ca nu am inteles altfel mesajul tau.
Definitia grupului de interes economic

Potrivit art 118 alin 1 din Legea nr 161 / 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, grupul de interes economic - G.I.E. reprezinta o asociere intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituita pe o perioada determinata, in scopul inlesnirii sau dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai, precum si al imbunatatirii rezultatelor activitatii respective.

Grupul de interes economic este persoana juridica cu scop patrimonial, care poate avea calitatea de comerciant sau necomerciant ( art 118 alin 2 din Legea nr 161 / 2003 ).

Conform prevederilor art 118 alin 3 din Lege, numarul membrilor unui grup de interes economic nu poate fi mai mare de 20.

Activitatea grupului trebuie sa se raporteze la activitatea economica a membrilor sai si sa aiba doar un caracter accesoriu fata de aceasta.

Prevederile art 118 alin 5 din Legea nr 161 / 2003 instituie anumite interdictii legale, motiv pentru care grupul de interes economic nu poate:
a) exercita, in mod direct sau indirect, o activitate de administrare ori de supraveghere a activitatii membrilor sai sau a unei alte persoane juridice, in special in domeniile personalului, finantelor si investitiilor;
b) sa detina actiuni, parti sociale sau de interes, in mod direct sau indirect, la una dintre societatile comerciale membre; detinerea de actiuni, parti sociale sau de interes in alta societate comerciala este permisa doar in masura in care aceasta este necesara pentru indeplinirea obiectivelor grupului si daca se face in numele membrilor;
c) angaja mai mult de 500 de persoane;
d) fi folosit de catre o societate comerciala in scopul creditarii, in alte conditii decat cele prevazute expres de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a unui administrator ori director al societatii comerciale sau a sotului, rudelor sau afinilor pana la gradul IV inclusiv ai administratorului sau ai directorului respectiv; de asemenea, daca operatiunea de creditare priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator sau director ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris;
e) fi folosit de catre o societate comerciala in scopul transmiterii de bunuri, in alte conditii decat cele prevazute expres de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la si de la administratorul sau directorul societatii comerciale ori sotul, rudele sau afinii pana la gradul IV inclusiv ai administratorului sau ai directorului respectiv; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator sau director ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris, cu exceptia cazului in care una dintre societatile comerciale respective este filiala celeilalte;
f) sa fie membru al altui grup de interes economic sau grup european de interes economic.

Grupul de interes economic nu poate emite actiuni, obligatiuni sau alte titluri negociabile ( art 118 alin 6 din Lege).

Raspunderea membrilor grupului
de interes economic

Membrii grupului de interes economic raspund nelimitat pentru obligatiile grupului si solidar, in lipsa unei stipulatii contrare cu tertii co-contractanti. Creditorii grupului se vor indrepta mai intai impotriva acestuia pentru obligatiile lui si, numai daca acesta nu le plateste in termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intarziere, se vor putea indrepta impotriva membrilor grupului ( art 119 alin 1 din Legea nr 161 / 2003 ).

In conformitate cu dispozitiile art 119 alin 2 din Legea nr 161 / 2003, prin derogare, la prevederile alin 1 al art 119 si in masura in care actul constitutiv o permite, un membru nou al grupului poate fi exonerat de obligatiile acestuia, nascute anterior aderarii sale; hotararea de exonerare este opozabila tertilor de la data mentionarii in registrul comertului si a publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grup de interes economic(g.i.e) ALINA AGNES ALINA AGNES Buna ziua...stie cineva mai multe despre grupul de interes economic? contabilitate?cum se calculeaza cifra de afaceri a unui grup de interes economic? va ... (vezi toată discuția)
Grup de firme? irina petcu irina petcu Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti concret ce este considerat a fi un grup de firme? In umila mea parere eu stiu ca un grup de firme inseamna 2-3 societati care ... (vezi toată discuția)
Grup de interes economic nicoga nicoga As vrea sa stiu daca exista o definitie a grupului de interes economic la care face referire Legea falimentului. Este vorba de acea declaratie cu privire la ... (vezi toată discuția)