avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii pensiile facultative
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

pensiile facultative

Am o problema.
Sunt aderat la pensia facultativa pilonul III. Problema este cu deducerea. Actualul angajator nu-mi face deducerea aferenta, dar de virat vireaza (la ING). Bine inteles ca eu nu beneficiez de aceasta deducere. Am fisa 210 , fisele de la companiile la care am aderat pentru pensia facultativa pilonul III. Pe langa asta eu mai contribui si personal la o a-II-a companie de pensii facultative (la EUREKO). Cum as putea eu sa ma duc la financiar si sa-mi calculeze deducerea? La unitatea la care lucrez nu au "chef" sa faca aceasta deducere. Ce sfaturi i-mi oferiti? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 15:16, 2 Mai 2010
Buna ziua
Sa inteleg ca aveti o pensie pilon III, pt care ati semnat un act de aderare prin care platiti lunar o suma fixa, l-ati depus la angajator, acesta retine din salariul dvs acea suma fixa si o vireaza fondului de pensii.

In acest caz (si numai in acest caz), intradevar, aveti dreptul ca suma respectiv sa fie scutita de impozit in limita a 400 EUR/an. Prin urmare angajatorul este obligat sa faca aceasta deducere.
Ideea este ca angajatorul nu este obligat sa faca deducerea lunar, poate sa o faca trimestrial, semestrial sau chiar anual dar nu mai tarziu de 28 februarie a anului urmator pt anul in curs. (pentru sumele platite in 2010, diferenta de impozit o puteti primi cel mai tarziu o data cu depunerea fiselor fiscale pe 2010 in data de 28.02.2011).
Va multumesc pentru raspuns.
Problema este ca angajatorul nu a facut, nu face , si nu va face, aceasta deducere. Exista posibilitatea sa depun eu la ANAF documentele necesare , in vederea aplicarii acestei metode de deducere?
Atat timp cat angajatoul retine din salariul dvs contributia pt piulonul III si face plata aferenta este obligat sa calculeze deducerea aferenta acesteia.
Puteti face o petitie catre ANAF cu datele dvs de identitate si sunt convins ca se va rezolva problema.
Atentie mare aveti dreptul la deducere numai daca contributia este retinuta din salariul dvs!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie facultativa pilonul 3 ContSters23466 ContSters23466 In luna februarie 2010 am incheiat un contract pentru pensie facultativa pilonul 3 cu [Editat-un fond de pensii privat], iar contractul l-am dus la ... (vezi toată discuția)
Pensie privata pilon 2 georgetag georgetag as dori sa ma lamuriti in legatura cu pensiile private: -care sunt termenele limita de inscriere, - de cand a intrat in vigoare, -care este dobanda la ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate pensie facultativa nataliaz nataliaz Buna ziua, Am 32 de ani si am optat pentru o pensie facultativa- Pensia mea de la Aviva. In momentul in care am facut actele agentul Aviva mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)