avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Smecherie pt a nu plati taxa de mediu (taxa speciala ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Smecherie pt a nu plati taxa de mediu (taxa speciala de inmatriculare)!

Buna ziua! Ma numesc Sorin, am achizitionat un autoturism Matiz nou produs in 2007 in Romania, pe data de 26 ianuarie 2007. Mi s-a spus ca pt a-l inmatricula trebuie sa platesc o taxa in valoare de 11 mil lei, asa zisa taxa de mediu sau taxa speciala de inmatriculare. Eu stiam ca aceasta taxa se plateste doar pt masinile aduse din afara nu si pt cele produse de romanii nostrii. Eu am tot asteptat si nu am platit aceasta taxa, in speranta ca se va rezolva ceva cu ea. Si oricum o voi plati in ultima zi (am 30 zile de cand am luat masina, adica pana pe 24 feb.). Astazi am gasit pe net legea 343/17.07.2006 care spune asa:
"Art. 214. - Sunt scutite de plata taxelor speciale autoturismele, atunci când sunt:
a) încadrate în categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale în vigoare;
b) provenite din donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică, acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate."
Masina pe care am achizionat-o este pe numele tatalui meu. Ma gandesc ca daca tatal meu mi-o doneaza neinmatriculata (cu numere rosii), va trebui sa oa inmatriculez eu, si fiind donata mai trebuie sa platesc taxa de inmatriculare?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:17, 20 Februarie 2007
:)):)):)) mintea romanului lucreaza... Uita-te si mai jos la art 264 alin 5 din Codul fiscal.
Cred ca donatiile nu se refera la persoane fizice.
Da, ai absoluta dreptate! Sorinel, ai gasit! O singura problema totusi: tatal nu trebuie sa ti-o doneze tie, ci... STATULUI!!!!
Este vorba, asa cum ai citit, despre donatii, finantari etc. facute catre... institutii publice etc.
Astfel ca, nemaiavand masina sa o folosesti, nici nu mai conteaza apoi daca mai trebuie platita taxa de inmatriculare!

Deci: ia si plateste taxa, statul s-a exonerat doar pe sine de plata unor taxe.
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod fiscal gabit25 gabit25 As dori sa cer o parere despre cum poate fi interpretat noul Cod Fiscal, respectiv articolul referitor la inmatricularea ... (vezi toată discuția)
Taxa la inmatricularea auto pe fundatie Pop Ana Maria Pop Ana Maria Conform articolului 8 din noaua taxa auto pe 2012, lit B:(1) ''Taxa nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt: b) acordate institutiilor de ... (vezi toată discuția)
Auto donat catre un ong dennisnic dennisnic Daca un ONG primeste ca donatie din partea unui cetatean strain (olandez) un autoturism care este procedura de inmatriculare ? Va mai plati taxe de ... (vezi toată discuția)