avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Taxa la inmatricularea auto pe fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Taxa la inmatricularea auto pe fundatie

Conform articolului 8 din noaua taxa auto pe 2012, lit B:(1) ''Taxa nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:

b) acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica; ''...la care fundatii face referire legea???doar la cele care sunt finantate de guvernele straine???sau si cele care se autofinanteaza in mod normal??? Are vreo importanta daca masina este cumparata de fundatie? sau trebuie sa fie neaparat donata???
Astept raspunsurile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: feraru3333 , utilizator 17:41, 14 Mai 2012
Legea se refera la asociatiile si fundatiile de utilitate publica ... potrivt OG nr.26/2000:
Art. 38. - (1) O asociatie sau o fundatie poate fi recunoscuta de Guvernul Romaniei ca fiind de utilitate publica daca sunt intrunite cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz;
b) functioneaza de cel putin 3 ani;
c) prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
d) valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.

(2) Guvernul Romaniei, prin organul sau de specialitate, poate, la propunerea autoritatii administrative competente, sa acorde o dispensa de la indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca:
a) asociatia sau fundatia solicitanta a rezultat din fuziunea a doua sau mai multe asociatii ori fundatii preexistente; si
b) fiecare dintre asociatiile sau fundatiile preexistente ar fi indeplinit cele doua conditii, daca ar fi formulat solicitarea in mod independent.

Art. 38 ind.1. - In sensul prezentei ordonante, prin utilitate publica se intelege orice activitate care se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor colectivitati.
multumesc pentru raspuns!!!din toate punctele enumerate mai sus, fundatia indeplineste conditiile...intrebarea concreta era:-daca se poate inerpreta legea, astfel incat sa fie scutite de la taxa auto 2012 doar fundatiile care se autofinanteaza extern cat si doar acele fundatii care primesc masina ca donatie(trebuind sa plateasca taxa acele fundatii care cumpara masina / care se autofinanteaza atat inern cat si extern)???
Nu se face distinctie in acesta discutie dupa locul de unde vin banii care pun in miscare activitatile fundatiei. E doar conditia citata de dumneavoastra prin donatie sau pe programe.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
george-neagu, moderator
se poate putin mai explicit???:D
deci legea spune ca...mai pe intelesul romanilor: ART. 8 (1) Taxa nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt:
b) acordate instituţiilor:::: de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică,(si zice de cine sunt acordate): de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate(care la randul lor aceste prganizatii pot sa aibe sediul in romania???#-o), (aici zice cum sunt acordate):prin donaţii (de aici nu mai inteleg ce vrea sa spuna, intelegem cu totii ca sunt acordate prin donatii, dar nu vad care este rostul continuarii frazei#-o la care fundatii se refera cand zice ca sunt finantate???la cele care acorda sau la cele care primesc???):sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică;
si la sfarsit vine si intrebarea...imprumutul nerambursabil poate sa fie acordat si de o societate(firma ,persoana fizica...etc) romaneasca??? si in cazul asta de pe acesti banii pe care ii primeste fundatia poate procura un autoturism neinmatriculat si pe care vrea sa-l inmatriculeze=D>...nu stiu cine face legile astea...si app in normele de aplicare a legii nu se fece nici o referire la art. 8. =D> ne lasa in ceata...

Alte discuții în legătură

Taxa auto andreyc1986 andreyc1986 se poate inmatricula o masina fara plata taxei daca se face act de donatie? (vezi toată discuția)
Donatie auto catre ong. se mai plateste taxa de mediu? scarlat_ramona scarlat_ramona Buna ziua, Sunt cetatean roman, rezident in Italia si doresc sa donez masina inmatriculata in Italia catre un ONG in Romania. In aceste conditii, la ... (vezi toată discuția)
Noul cod fiscal gabit25 gabit25 As dori sa cer o parere despre cum poate fi interpretat noul Cod Fiscal, respectiv articolul referitor la inmatricularea ... (vezi toată discuția)