avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... modificarea unui perete de rezistenþã într-un ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

modificarea unui perete de rezistenþã într-un apartament

Va rog să mă sprijiniţi in următoarea problemă: un vecin de palier cu mine, a realizat cu 5 ani in urmă o modificare in apartamentul său. Este vorba de bucătăria dânsului care este lângă sufragerie. Din sufragerie se putea intra în bucătărie. Logia (loja) apartamentului acoperă numai bucătăria. Pentru a putea ieşi şi intra din bucătărie în logie, fereastra bucătăriei a fost transformată în uşă de acces între bucătărie şi logie. Deci a fost spart peretele unde era fereastra şi a rămas uşă în prezent. Peretele era de rezistenţă. În acest caz, această modificare necesita autorizaţie de construire, şi dacă da, care este termenul pentru sesizarea instanţelor judecătoreşti? Mulţumesc anticipat pentru ajutor, va doresc sănătate, realizări şi spor în toate!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal este nevoie de autorizatie de constructie, unde daca este necesar se va da o solutie de consolidare a peretelui de rezistenta (daca este nevoie). Nu este cazul sa apeleti la instantele judecatoresti trebuie numai sa sesizati Inspectia in constructii care va lua masurile cuvenite(amenda si recomandare de solutionare) Totusi aveti prea multi priteni pe palier?X-(
Stimate domnule Ciocan Remus Valentin, termenul de prescriptie prin care proprietarul apartamentului poate fi obligat la repunerea acestuia in situatia anterioara efectuarii lucrarilor este de 2 ani si care este baza legala? Va multumesc de mii de ori, numai bine va doresc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a daramat un perete de rezistenta, credeti Dv. ca ii mai reconstituie aceasta calitate, punand niste caramizi la loc?
Credeti ca afectarea "rezistentei blocului", din punct de vedere tehnic, ar putea fi prescriptibila? Adica un cutremur n-ar avea acelasi efect si la un an dupa ce s-a daramat peretele, ca si dupa 10 ani? Cu ce va incalzeste ca vecinul plateste amenda, daca siguranta Dv. e compromisa?

Stati linistita, bucata aceea de perete nu face parte din structura de rezistenta a blocului, asa ca daca vreti sa-i faceti reclamatie, din punct de vedere tehnic, o faceti gratuit. Daca vreti sa va razbunati pe vecin perntru vreo pricina oarecare....s-ar putea sa intrati intr-o spirala a mizeriilor cotidiene.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Am citit raspunsul doamnei Elga 50, referitor la modificarea unei ferestre in usa.
Deoarece si eu am o problema asemanatoare, revin cu urmatoarele intrebari:
1) Un perete care are este de rezistenta poate contine 1 sau 2 ferestre? Sau o usa? Nu intra fereastra (golul acesteia) in contradictie cu termenul de "rezistenta"? Banuiam ca "de rezistenta" pot fi grinzile, stalpii, ma rog nu sunt specialist in acest domeniu...Dar gramul acela de flexibilitate si de rezistenta (nu de structura de rezistenta) a unui gol de genul fereastra sau usa poate fi imbunatatit substantial cu tipul materialului din care se construieste tocul ferestrei sau al usii..
2) Nu m-am lamurit din postarile si raspunsurile respective daca acel perete chiar este unul de rezistenta sau nu. (Banuiesc ca istoria respectiva se petrecea intr-o garsoniera dintr-un bloc S14, unde bucataria are o fereastra care se deschide in logie. Deoarece nu suport mirosul de mancare, mai ales cel impregnat in haine (mai ales prajelile), m-ar tenta sa astup usa care da in camera garsonierei si sa inlocuiesc geamul, cu o usa strict de latimea geamului (deci as face un fel de fereastra mai mare... pana la podea, cu un toc din metal gros, ma rog cat ar recomanda un arhitect sau un inginer constructor sau de rezistenta structuri...). Ideea este ca daca NU este un perete care sa faca parte din structura de rezistenta a blocului, m-as incumeta sa investesc intr-un proiect viabil, la primarie, de modificare a ferestrei in usa... Oricum, golul ferestrei nu este cu mult mai mic dacat golul unei usi de interior...
Multumesc anticipat pentru sfaturile competente....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare usa in apartament sorinebi sorinebi Buan ziua, doresc sa reamenajez un apartament si nu am reusit sa aflu daca desfintarea unei usi ( de la sufragerie) si tocul ei ma obliga sa am autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Incadrare spatiu balcon in sufragerie. baubau1988 baubau1988 Buna ziua, Sunt curios daca doresc sa pentru renuntarea la usa si ferestrele de acces balcon am nevoie de Autorizatie de constructie. Mentionez ca nu ma ... (vezi toată discuția)
Desființare zid dintre bucătărie și balcon Ioana402 Ioana402 Bună ziua, Am cumpărat recent un apartament într-un bloc vechi și ne-am apucat de renovări. Bucătăria nu are geam, geamul de la bucătărie fiind de ... (vezi toată discuția)