avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs la hotarare privind anularea partiala absoluta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs la hotarare privind anularea partiala absoluta a titlului de proprietate

La ce putem sa ne asteptam in cazul recursului ?
Datele problemei sunt:
-in 1993 s-a emis pe numele bunicei mele adeverinta de reconstituire a dreptului de propietate pentru terenurile detinute inainte de colectivizare impreuna cu bunicul nostru X.Gh.Y
- in 2002 s-a emis Titlu de propietate pe numele bunicei ca sotie supravietuitoare a bunicul nostru X.Gh.Y decedat in 1976.
-in urma decesului bunicului, ca mostenitori au ramas: bunica, tatal meu si fratele vitreg al tatalui meu( unchiul fiind fiul bunicului din prima casatorie)
-foarte important: bunicul X.Gh.Y si unchiul X.N.Y au avut acelasi nume si prenume, diferind doar initialele parintilor.
-fratele tatalui meu a decedat in 1985
-bunica a decedat in 1995
In martie 2009, urmasele unchiului defunct(sotie si 2 fiice), au solicitat in instanta anularea partiala absoluta a titlului de proprietate, motivand ca in calitate de mostenitoare a bunicului nu au fost trecute pe Titlul de propietate.
Privitor la cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, au aratat ca au formulat o cerere de reconstituire si pentru terenul bunicului X.Gh.Y si pentru terenul tatalui lor X.N.Y, iar Comisiei Locale ii apartine eroarea de a fi omis sa le mentioneze in tabel ca solicitante ale dreptului de proprietate pentru terenurile care au apartinut ambilor defuncti, eroarea punand-o pe seama confuziei de nume a celor doi .
In urma probelor depuse de avocatul nostru si al Primariei comunale, instanta a hotarat prin Sentinta Civila Nr.689 din 22.01.2010:
"Respinge actiunea civila avand ca obiect fond funciar, formulata de catre reclamantii...( rudele noastre), in contradictoriu cu paratii tatal nostru,Comisia Locala de fond funciar comuna... si Comisia Judeteana de fond funciar judet. Obliga reclamantii sa plateasca paratilor persoane fizice cheltuieli de judecata. Cu drept de recurs 15 zile de la comunicare"
Am primit citatie pentru Recurs fond funciar pentru data de 30 iunie anul curent.

Multumumim frumos pentru raspunsuri, ne-ati confirmat ceea ce sustine si avocatul nostru: sa stam linistiti pentru ca primaria a trimis la prima instanta extras din registrul de evidenta a cererilor formulate in baza legii 18/1991 demonstrand astfel ca rudele noastre nu au facut cerere de punere in posesie.
Pana aici totul este foarte clar, acest fapt a si stat la baza hotarararii data de prima instanta.
Problema noastra este, daca noul lor avocat speculand in continuare la recurs ipoteza cu eroarea facuta de Comisia Locala din cauza confuziei de nume ale defunctilor, poate convinge instanta in schimbarea hotararii.
In memoriul pentru recurs introdus la dosar de avocatul lor, se invoca deocamdata aceleasi motive ca si la prima instanta.DEOCAMDATA! Ne tot gandim cu ce ar mai putea veni in plus.
Si mai exista un aspect: de ce rudele noastre nu au facut aceste demersuri inainte de 2009? Ce s-ar fi intamplat daca conform dreptului conferit de Titlul de popritate, tatal nostru ca unic mostenitor al bunicii, ar fi vandut din terenuri?
De fapt asta este marea lor problema!
Este stresant sa stai sa astepti, si sa nu stii la ce sa te mai astepti. Este un joc de cuvinte, dar din pacate reflecta realitatea.
Mai ma puteti ajuata si cu alte argumente?
Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
amot, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:49, 15 Aprilie 2010
La multe, daca sunt probe in favoare lor, si judecatorul nu le-a luat in seama.
Instanta poate admite recursul, il poate respinge sau anula ori poate constata perimarea lui.
Sunt 2 variante:
- daca se dovedeste ca au facut cerere in baza legii 18/1991, vor fi trecute pe TP. Ca sa se dovedeasca acest lucru, nu este suficienta simpla lor sustinere. Primaria trebuie sa trimita extras din registrul de evidenta a cererilor formulate in baza legii 18/1991, precum si o copie a cererii formulate, impreunca cu actele aferente. repet, daca se face aceasta proba, vor castiga recursul;
- daca nu probeaza "cu acte" ca au facut acea cerere... eu zic ca puteti sta linistit:D (legea 18/1991 oferea posibilitatea de a face cerere, dar nu obliga pe nimeni sa-si ceara drepturile. Chiar daca legal, ar fi avut calitatea de mostenitor, nedepunerea cererii in termen echivaleaza cu renuntarea la drept).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai exista vreo posibilitate? elian c elian c De curand am aflat ca un unchi de-al meu, care detine documentele vechi de propietate ale bunicului, a cerut, in termenul legal, retrocedarea unei suprafete de ... (vezi toată discuția)
Trecerea pe titlul de proprietate ca mostenitor ion73 ion73 Va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru trecerea pe titlul de proprietate al carui titular este bunicul meu, decedat din 1983, titlul ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune fara documentele necesare acesteia myyre myyre Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Bunicii mei au decedat inainte de 1989, bunicul in 1968 si bunica 1974. La vremea respectiva ... (vezi toată discuția)