avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort. Cine judeca? Instanta din Romania sau cea din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort. Cine judeca? Instanta din Romania sau cea din Italia?

Speta este urmatoarea: acum 1 an jumate am introdus actiune de divort in Italia, noi, sotii fiind cetateni romani cu domiciliul din Italia, avand si un copil minor. Dupa cateva luni, sotia ma convinge sa suspend procesul. Sotia revine in tara si deschide proces in Romania. Acum avem 2 procese de divort pe rol, unul in Italia si unul in Romania. Ce procedura pot folosi astfel ca procesul din Romania sa fie incheiat/suspendat, etc? Ma pot folosi de faptul ca atunci cand sotia a intentat divort in Ro exista deja un proces in Italia avand acelasi obiect( divortul)?

O alta problema e cea privitoare la apartamentul proprietate, cumparat in Ro in timpul casatoriei, doar eu am lucrat in acest timp si pot dovedi cu acte. In apartament locuiesc sotia si minora, nu am cerut partaj inca, insa am serioase indoieli cu privire la intentiile sotiei, asa ca intentionezsa institui un sechestru pe apartament si bunurile mobile din el. Cum se realizeaza aceasta procedura? Prin ordonanta presidentiala? Cand o pot depune? La urmatorul termen in fata instantei din Ro, desi nu am cerut si partajul?
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: CrisParvu , utilizator 10:14, 22 Aprilie 2010
personal nu stiu cum i-a fost admisa sotiei cererea de divort , de catre instantele din romania .
in cazul dvs. competenta apartine instantelor din italia , intrucat sotii ati avut ultimul domiciliu comun in italia, si chiar daca sotia s-a intors in tara, domiciliul dvs., al paratului este in italia . iar in acest caz, sunt competente instantele din italia .
invocati exceptia de necompetenta teritoriala si procesul se va judeca in italia . ;)
CrisParvu a scris:

Va multumesc pt raspuns.
Nu am inteles insa la ce va referiti cand faceti trimitere la acel Regulament european. Puteti sa-mi spuneti ce anume din regulament m-ar avantaja?

Aceasta presupune un studiu de caz in concret, prin urmare nu va pot oferi o consultatie pe site.

Pot sa va spun doar ca in virtutea acestui Regulament va puteti reglementa situatia, in sensul de a va judeca in Italia , ceea ce va intereseaza.

In ce priveste partajul, pentru bunurile din Romania va veti judeca aici prin actiune de partaj, daca nu va intelegeti, dar va trebuie intai hotararea de divort definitva si irevocabila.Ordonanta presedentiala pe partaj este inadmisibila, oricum ( orice jurist va poate spune asta)

oricum va trebuie avocat.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, imi sunt de real folos.
Numai bine.
Buna seara ati facut cea mai mare prostie ca ati acceptat sa va judecati in italia,si eu am avut aceeasi problema dar mi-am luat copilul si am introdus actiune in RO ,dupa un an jumate am castigat tot,si custodie si proprietate.Angajativa un avocat bun nu va uitati la bani e sfatul meu.Noroc.
Casanova30bc, sunt multe de spus, insa nu le discut pe forum. E in avantajul meu sa ma judec in Italia.

O intrebare as mai avea: cererea de asigurare a dovezilor cu cat se timbreaza? Cand poate fi depusa?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala si materiala divort in italia cezarad cezarad Am o intrbare. Doi soti, care au ultimul domiciliu comun in Romania urmeaza sa divorteze. Mai concret, sotia, plecata in Italia a promovat actiune de divort ... (vezi toată discuția)
Divort selaruadriana selaruadriana Sunt casatorita in Italia cu un cetatean egipto-italian care intentioneaza sa inainteze actiunea de divort in Romania din considerente de timp si costuri ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia - divort in romania - marian01 marian01 Buna ziua! Am 27 ani si locuiesc in italia unde am facut pasul gresit de a ma casatori cu italianca si unde am inceput un divort care probabil dureaza ani. ... (vezi toată discuția)