avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... relatie de concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

relatie de concubinaj

care sunt obligatiile tatalui in cazul in care in relatia de concubinaj apare un copil si acesta recunoasta copilul?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:48, 15 Aprilie 2010
Are aceleasi obligatii ca si fata de un copil din casatorie, respectiv obligatia legala de intretinere , contributia la cresterea si educarea copilului...mama poate intenta actiune in stabilirea pensiei de intretinere, daca nu a facut-o inca .
Nu conteaza relatia mama-tata.
Poate fi casatorie legala sau concubinaj.Important este ca daca tatal a recunoscut copilul, are obligatiile legale ale unui tata fata de copil, nu fata de mama.
Adica obligatii de crestere si educare, intretinere, etc...
Nu am inteles ce i se imputa tatalui?
In acest caz se aplica art 63 din codul familiei care prevede ca un copil conceput si nascut in afara casatoriei are aceeasi situatie ca si un copil conceput si nascut in cadrul casatoriei.

|"Art. 63
Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are fata de parinte si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie. "

Prin urmare tatal va fi obligat sa-i acorde intretinere copilului chiar daca nu este casatorit cu dvs.
Daca nu o face de buna voie il puteti obliga prin introducerea unei actiuni la judecatorie privind "stabilire pensie de intretinere".
Actiunea o puteti promova de fiecare data cand veniturile tatalui cresc.
Drepturile si obligatiile nascute din relatiile de rudenie nu au nicio legatura cu existenta sau nu a relatiei de casatorie.
In relatiile de rudenie (ATENTIE! Sotii nu sunt rude!), exista obligatia de intretinere intre parinte-copil etc.
In relatia de casatorie exista obligatia de suport moral si material intre soti etc. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am doi copii dinafara casatoriei, cum pot obtine incredintarea si pensie pentru ei? warick warick Buna ziua.As dori sa ma ajutati putin.Am doi copii dintr-o relatie cu un barbat casatorit.Primul copil nu a fost recunoscut de tata al doilea da.As vrea sa va ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna ContSters501846 ContSters501846 Buna ziua,abia ce am născut și in tot acest timp tatăl copilului cu care nu am fost de la început nu sa implicat deloc ba chiar a ținut mortiș și el și ... (vezi toată discuția)
Cum poate nepotica mea sa ramana cu taicasu? teroare12 teroare12 am o nepotica de 2 ani care sta cu mama mea mai tot timpul.intrebarea mea este ,,cum poate fratele meu sa ramana cu fetita daca atunci cand s a nascut, dintr o ... (vezi toată discuția)