avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la somaj din Anglia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la somaj din Anglia

Buna ziua stimati domni,

Am lucrat legal in Anglia ca infirmiera la un camin de batrani 11 luni. In Romania lucrasem 1 an si jumatate. 22 Iunie a fost ultima zi de lucru din Romania si 23 Iunie a fost prima zi de lucru in Anglia. La 1 luna jumatate de la intoarcerea mea in Romania, mi-am depus actele la OJOFOM Alba in speranta obtinerii somajului din Anglia. Lunar treceam la oficiu de 3-4 ori si intrebam daca am vreun raspuns. Doamna oficiant raspundea ca din Anglia "dureaza". Au trecut 5 luni si niciun raspuns. Acum sunt 9 luni si am descoperit cu ajutorul internetului ca doamna oficiant era obligata sa-mi dea sa completez formularul "301". Pe care nu mi l-a dat. Deci, raspunsul din Anglia nu avea cum sa vina pentru ca nu era facuta cererea. Cum se numeste, incompetenta sau rea-vointa? Cui sa ma adresez? Sa depun plangere impotriva consilierului OJOFOM responsabil? Si unde? Si ce sanse am sa imi recuperez dreptul la somaj?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:47, 7 Octombrie 2017
Formularul E 301 este o "adeverinţă privind perioadele ce trebuie luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj ". El se compune din 3 file Obiectivul său este acela de a atesta perioadele de asigurare, de muncă sau perioadele asimilate unor perioade de asigurare sau de muncă realizate de un lucrător salariat într-un stat membru, astfel încât acesta să-şi poată exercita, eventual, drepturile la prestaţiile de şomaj pe teritoriul unui alt stat membru.
Acest formular este solicitat de:
1. În principal, şomerul care a exercitat o activitate salariată într-un stat membru şi care doreşte să poată beneficia de drepturile sale la prestaţiile de şomaj într-un alt stat membru.
2. În subsidiar, instituţia competentă în materie de şomaj a statului membru în care sunt solicitate prestaţiile, atunci când, înainte de plecarea sa din statul în care activitatea salariată a fost exercitată, şomerul a omis să-şi procure formularul E 301.

Formularul E 301 este prezentat agentiei teritoriale de catre lucratorul migrant care solicita indemnizatia de somaj.

Daca lucratorul migrant nu prezinta formularul E 301, agentia teritoriala solicita formularul institutiei competente in materie de somaj a statului membru in care lucratorul migrant si-a exercitat activitatea profesionala precedenta. In aceasta situatie, solicitarea lucratorului migrant se solutioneaza la primirea formularului E 301 din partea institutiei competente in materie de somaj a statului membru respectiv.

Solicitarea formularului E 301 se face de catre agentia teritoriala sau prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in calitate de organism de legatura.

(Ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 57 din 11 februarie 2008 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii si ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 574 din 21 martie 1972 care stabileste modalitatile de aplicare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, in domeniul prestatiilor de somaj, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 136 din 21 februarie 2008)
Va multumesc!Avand in vedere faptul ca,dreptul de a primi ajutorul de somaj a expirat,au trecut noua luni de la revenirea in tara ,ma pot adresa ANOFOM pentru formular?situatia mea a trenat,pentru ca angajatul OJOFM de pe raza judetului meu,nu mi a dat in timp util formularul spre completare.Poate fi responsabilizat in vreun fel OJOFM acum?Va multumesc din nou!
Puteti depune dosarul in termenul de prescriptie care este de 12 luni .... Da, AJOFM poate fi tras la raspundere pentru faptele savarsite de catre angajatii sai.
dupa consilierea dumneavoastra, am contactat EURES Bucuresti, care mi-a acceptat actele doveditoare angajarii mele in Anglia. Au trecut 2 luni timp in care am trimis saptamanal e-mailuri la Agentia ANOFORM intreband despre situatia actelor mele. nu am primit niciun raspuns. Perioada de clementa de un an vis-a-vis de Anglia a expirat la 31 Mai 2010. Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc !
Singura posibilitate este sa va adresati in scris acestei institutii si in care mentionati si mail-urile trimise si la care nu ati primit raspuns ... in cazul in care nu va raspunde, va puteti indrepta impotriva institutiei la instanta de contencios administrativ competente cu o actiune in instanta.

Alte discuții în legătură

Acordare alocatie in italia ana gabriela ana gabriela Buna ziua , as dori daca puteti sa-mi spuneti ce demersuri ar trebui sa faca sotul meu ptr. a beneficia de alocatie de stat ptr. 2 copii minori , avand in ... (vezi toată discuția)
Alocatie europeana irina37 irina37 Buna ziua,deranjez cu cateva intrebari.Am 2 copii o fata de 11 ani si baiatul de 13 luni si suntem in Spania de multi ani atat eu cat si sotul.Fata este ... (vezi toată discuția)
Obtinerea formularului e301 Refdy Refdy Tatal meu locuieste in Spania si are nevoie de formularul E301 pentru a obtine o indemnizatie. Problema consta in faptul ca el nu poate sa vina in tara, drept ... (vezi toată discuția)