avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la indemnizatia de somaj in situatia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la indemnizatia de somaj in situatia demisionarii

Va rog frumos sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatia de somaj, intrucat am demisionat. Incepand cu data de 5 martie nu mai lucrez si mi-a spus cineva ca a primit somaj,dupa ce a demisionat (acum 6 ani). Mentionez ca am lucrat intr-o institutie publica timp de 14 luni. Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:39, 18 Aprilie 2010
Nu pbeneficiati de somaj daca ati demisionat.Demisia este un act unilateral de vointa al dvs..
Daca tin bine minte, acum ceva ani aveai dreptul la somaj si la incetarea activitatii prin acor sau demisie. Nu a durat prea mult, intre timp lucrurile stau altfel.

Dreptul la somaj se naste daca aveti stagiu si daca inceteaza CIM prin:
concediere, incetare contract incheiat pe perioada determinata, incetare contract in timpul perioadei de proba si inca cateva cazuri.
Incetarea c.i.m. prin demisie nu a dat niciodata dreptul fostului salariat sa beneficieze de somaj.
da, cred ca am gresit. Dar ceaprin acordul partilor cred ca a fost o vreme in lege, asa-i/?
grace_r a scris:

da, cred ca am gresit. Dar ceaprin acordul partilor cred ca a fost o vreme in lege, asa-i/?


Da, asa este ... potrivit HG nr.174/2002 , art. 5 alin.1, prin încetarea raportului de muncă sau a raportului de serviciu din motive neimputabile, prevăzuta la art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 130 alin. (1) lit. a)-f) din Codul muncii;
b) încetarea raportului de muncă, potrivit art. 129 din Codul muncii, la expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă;
c) încetarea raportului de muncă prin acordul partilor, în temeiul art. 129 din Codul muncii;
....
Aceste dispozitii au fost modificate prin H.G. nr.934/2004 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul demisiei se mai acorda somaj? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! In cazul incetarii contract.individual de munca prin demisie,art.81 din Codul Muncii,se mai acorda somaj? Care sunt articolele si aliniatele ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj in perioada proba Andreea Uscat Andreea Uscat Buna ziua, In luna noiembrie am demisionat de la fostul loc de munca pentru a ma angaja la o noua societate(urma sa inlocuiesc pe cineva care si-a anuntat ... (vezi toată discuția)
Obținerea șomajului Alin 94 Alin 94 Buna! Va rog daca puteți sa-mi răspundă cineva la întrebare.. întrebare mea este.. dacă eu lucrez de un an și ceva, și vreau să demisionez de la job, ... (vezi toată discuția)