avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... calitatea de garanti intr-un contract de leasing ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

calitatea de garanti intr-un contract de leasing financiar

Intr-un contract de leasing financiar am calitatea de garant impreuna cu alte 3 persoane fizice si o persoana juridica.Contractul nu a putut fi terminat si ca urmare utilizatorul a cedat bunurile soc. de leasing anul trecut.Azi a sosit o scrisoare de la soc. de leasing in care suntem informati ca avem de plata o datorie restanta de 42000 ron plus daune interese de 950 euro pana in 22 aprilie.Mentionez ca nu stiu ce s-a intamplat cu bunurile predate(daca au fost valorificate ulterior sau nu).Deasemenea utilizatorul a intrat in procedura de insolventa..Intrebarea mea este cum se va face recuperarea creantei?In ce ordine sunt executati garantii?Si cu ce sume fiecare?
Cel mai recent răspuns: ContSters84518 , utilizator 09:37, 17 Aprilie 2010
Principiul care domina aceasta categorie de raporturi, dintre creditor (soc. leasing) si garanti (fidejusori), este acela ca societatea de leasing poate urmari direct pe fiecare dintre garanti pentru executarea creantei, fara ca aceasta urmarire sa fie conditionata de o prealabila urmarire a debitorului principal (vezi art 1663 C.civ).
Garantii (fidejusorii) pot invoca cel putin exceptiile caracteristice pentru fidejusiune, respectiv beneficiul de discutiune (cerere prin care se solicita creditorului sa urmareasca mai intai bunurile debitorului si numai dupa aceea, daca nu va fi indestulat sa urmareasca si bunurile garantului) si beneficiul de diviziune (principiu potrivit caruia fiecare dintre garanti raspunde pentru datoria intreaga si prin care dvs puteti, daca invocati, sa cereti ca datoria sa se divida pe cati garanti sunt, adica sa raspundeti doar pentru o fractiune din creanta)

Dvs va puteti apara prin cenzurarea titlului executoriu adica sa introduceti la instanta de executare, in termenul legal, o contestatie la titlu in care sa cereti sa se analizeze si fondul (titlul executoriu reprezentat de contractul de leasing) potrivit art. 399 al.(3) C.pr.civ. .
Au existat situatii in care s-a solicitat, spre exemplu, proba cu expertiza tehnica contabila la sediul societatii de lesing si s-a constatat nu numai ca debitorul nu avea datorii ba chiar ca platise in plus.
Ramane la aprecierea dvs ori a avocatului dvs cum intelegeti sa va aparati in aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu pentru garant intr-un contract de leasing bsb1975 bsb1975 Intr-un contract de leasing financiar am calitatea de garant impreuna cu alte 3 persoane fizice si o persoana juridica.Contractul nu a putut fi terminat si ca ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie girant dan27gan dan27gan Buna ziua, Tatal meu este pensionar si are o poprire pe cont pentru ca acum 10 ani a girat un coleg care refuza sa-si achite creditele. Din ce am inteles ... (vezi toată discuția)
Evacuare uzufructuar viager garant morozancarmen morozancarmen Am incheiat un contract de imprumut garantat cu ipoteca , ipoteca a fost instituita pe un imobil, proprietatea debitorului insa exista si un uzufruct viager pe ... (vezi toată discuția)