avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale distributie dividente
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

distributie dividente

Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane nedistribuit iar in August hotareaste distribuirea a inca 25 % din cei 60 % care ramasesera nedistribuiti, se incalca astfel vreo prevedere legala prin existenta a doua hotarari AGA de distribuire a profitului an precedent in decursul unui an ?
Mi-ar prinde bine si o baza legala.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 13:14, 22 Aprilie 2010
Nivelul dividendelor este stabilit de Adunarea Generala a Actionarilor, care aproba bilantul contabil, contul de profit si pierderi si constata existenta sumelor ce urmeaza a fi distribuite. Profitul net realizat de societate se împarte astfel: o parte se repartizeaza actionarilor sub forma de dividende, iar alta parte este prelevata la dispozitia societatii pentru constituirea anumitor fonduri.
Pentru societatile cu capital integral privat, legea nu prevede niciun fel de restrictii cu privire la modul de repartizare a profitului contabil net; ca urmare, acesta poate fi distribuit în totalitate pentru dividende.
Multumesc pentru raspuns.
Cred totusi ca n-am fost destul de explicita si mai incerc odata:

Hotararea AGA din Martie 2010, care se depune odata cu bilantul la ONRC, suna asa:
- profitul net 2009 in valoare de 500.000 lei se va distribui 200.000 lei in dividente si restul de 300.000 lei ramane nerepartizat.

Apoi in August 2010 AGA se intruneste din nou si hotaraste:
- profitul net nerepartizat in valoare de 300.000 lei ramas dupa repartizarea din Martie se va repartiza in dividente in suma de 125.000 lei ramananad in continuare nerepartizata suma de 175.000 lei pentru o repartizare viitoare.

Intrebare: Hotararea AGA din August 2010 incalca vreo prevedere legala?
Mi-ar prinde bine baza legla.

Multumesc frumos.
Legea 31/1990 prevede in Sectiunea a II-a - despre Adunari Generale Ordinare ca se convoaca ori de cate ori e nevoie, cel putin o data pe an. La acest nivel se aproba situatiile financiare. Nu este nicio greseala ca repartizarea profitului net s-a facut in mai multe transe (AGA). Aplicati principiul valabil in legislatia romaneasca: tot ce nu e interzis, e permis.

Succes!
Emiliap a scris:

Multumesc pentru raspuns.

Hotararea AGA din Martie 2010, care se depune odata cu bilantul la ONRC, suna asa:
- profitul net 2009 in valoare de 500.000 lei se va distribui 200.000 lei in dividente si restul de 300.000 lei ramane nerepartizat.


Art. 67 din Legea 31/1990 cu ultimele modificari - (1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.
Distribuirea profitului net se inregistreaza in contabilitate in anul urmator, pe baza Hot. AGA. Nu vad niciun impediment. Situatiile financiare sunt aprobate, actionarii au dreptul sa isi distribuie dividende. Societatea le va plati sau va suporta daune-interese pentru o eventuala intarziere.

Succes!

Alte discuții în legătură

Termen de plata a dividendelor robertsega32 robertsega32 In ce termen trebuie platite dividendele la o societate care estre tranzactionata pe Rasdaq? Multumesc (vezi toată discuția)
Distribuire dividende firma statului animis animis BUna ziua, va rog daca ma ajutati cu urmatoarea problema: - o societate care are ca si asociat unic consiliul local. in anul 2014 are profit. va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
Dividende - cui i se cuvin? andra10 andra10 As vrea sa va aflu pararea in urmatoarea problema: O societate pe actiuni inchisa a realizat profit atat in 2006 cat si in 2007. La aprobarea situatiilor ... (vezi toată discuția)