avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CASA DE PENSII IMI ANULEAZA DREPTURILE PE 5 ANI DIN ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CASA DE PENSII IMI ANULEAZA DREPTURILE PE 5 ANI DIN VECHIME.

Prin decizia de pensionare pt. limita de varsta (comunicata mie in nov.2009 si revizuita in apr.2010), mi s-a refuzat luarea in calcul a perioadei august 1972-mai 1977, (ofiter MI). In adeverinta depusa de mine, se certifica:

”Stagiul militar efectuat in functii militare ....se echivaleaza cu stagiul in functii de invatamant (Profesor) conform prevederilor punctului IV din Instructiunile de aplicare a H.C.M. 779/1961”.

Aceasta asimilare a fost eludata de Casa de Pensii care mi-a raspuns cu urmatoarea formulare:

“-conform art.194 din Legea 19/2000, modificata si completata
(1) Intre sistemul public si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas, precum si a altor drepturi de asigurari sociale prevazute de prezenta lege.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) prestatiile de asigurari sociale in sistemul public se stabilesc numai pentru stagiul de cotizare realizat in acest sistem.
(3) Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c), care constituie si vechime in munca sau in serviciu in sistemul pensiilor militare si in celelalte sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate, se iau in calcul, optional, in unul dintre sisteme........
Perioada cat ati fost ofiter ( 01.08.1972-31.05.1977 ) a fost luata in considerare numai la deschiderea drepturilor la pensie, punctajul mediu anual fiind stabilit numai pentru stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii ( art.194 alin.2).........”.

Personal, consider raspunsul ca abuziv deoarece nu se refera decat tangential la situatia mea si nici nu imi rezolva cererea .
Rog opinia specialistului.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: roshu , utilizator 21:56, 22 Aprilie 2010
Datii in judecata.
Cu ce argumente?Multumesc.
roshu a scris:
Prin decizia de pensionare pt. limita de varsta (comunicata mie in nov.2009 si revizuita in apr.2010), mi s-a refuzat luarea in calcul a perioadei august 1972-mai 1977, (ofiter MI).

Haideti s-o luam punctual. Aici scrieti ca perioada 1972-1977 nu a fost avuta in vedere ca stagiu.
Raspunsul casei de pensii contrazice, insa, acest lucru:
Perioada cat ati fost ofiter ( 01.08.1972-31.05.1977 ) a fost luata in considerare numai la deschiderea drepturilor la pensie, punctajul mediu anual fiind stabilit numai pentru stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii ( art.194 alin.2).........”.


Deci, perioada de 5 ani a fost avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, conform art. 194 din Legea nr. 19/2000. Perioada respectiva o regasiti in buletinele de calcul aferente deciziei de pensie.
Va multumesc pentru raspuns.
Neluarea in calcul la care ma refer priveste calculul punctajului si al cuantumului pensiei,.care imi sunt diminuate.
Masura o consider neintemeiata deoarece in adeverinta ce am depus este precizata in mod expres asimilarea stagiului respectiv : "Stagiul efectuat in functii militare...se echivaleaza ca stagiu in invatamant (Profesor)..." conform HCM....(va rog sa vedeti si detalierea din cele doua mesaje pe care vi le-am postat zilele trecute).
Dar de ce spuneti ca sunt diminuate drepturile de pensie? Eu nu inteleg chestia asta, cum n-am inteles-o nici din mesajele private.

In esenta, teoria este asta in legatura cu perioadele realizate in sisteme neintegrate:
- perioada realizata in sisteme neintegrate se adauga perioadei realizate in sistemul public, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. Acest lucru s-a facut.
- daca exista perioade foarte mici, pentru care sistemele neintegrate nu mai acorda drepturi, in adeverinta sunt trecute veniturile realizate si care sunt valorificate in sistemul public (cu exceptia grupelor de munca).

Perioada in sine, respectiv cei 5 ani, a fost avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare. Ce anume nu a avut in vedere casa de pensii? Exista in adeverinta venituri nevalorificate?

Alte discuții în legătură

Echivalare perioda lucrata in sisteme neintegrate visirin visirin Buna ziua ! As dori o lamurire referitoare la modul in care se iau in calcul la stabilirea pensiei perioadele lucrate in sistemele neintegrate . Caz concret : ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma ! baikomarilena baikomarilena Sotul meu este pensionat pe caz de boala in gradul III, iar cei de la casa de pensii nu vor sa-i ia in considerare la calculul pensiei anii lucrati in sisteme ... (vezi toată discuția)
nedumereire babacu60 babacu60 -am activat in cadrul MApN-in perioada 1973-1981-ulterior, am desfasurat activ in sist.civil pana in anul 2001;fiind operat pe cord-am fost pensiomat gr-2 de ... (vezi toată discuția)