avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta. In anul 1995, se intocmeste un testament, in care testatoarea lasa legatarilor bunurile mobile si imobile, care se vor gasi in patrimoniul sau la data mortii. Testatoarea a decedat in 2000, iar cu un an inainte de a deceda a dat o declaratie in care preciza ca nu a dobandit vreun bun imobil dupa 1990 in localitatea de domiciliu. Ce implicatii poate avea aceasta declaratie, in cazul in care legatarii ar vrea sa recupereze in instanta un imobil nationalizat, ce a apartinut unei matusi de-a testatoarei. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raul89 , utilizator 18:22, 21 Aprilie 2010
Din moment ce imobilul a apartinut unei matusi a testatoarei, ce importanta are declaratia data de testatoare? Ea a aratat ca nu detine personal niciun imobil.
Succes.
av.M.Hornea
S-ar putea sa fi inteles eu gresit, dar testatoarea a dat o declaratie ca nu a mai dobandit nici un imobil dupa 1990 in localiatatea de domiciliu iar testamentul dateaza din anul 1995 si d-voastra nu precizati daca a mai dobandit alte bunuri dupa 1990.Nu cred ca poate sa influenteze in nici un mod. Cel mult ar fi savarsit infractiunea de fals in declaratii .
Stimate raul89,

Declaratia data de matusa ta nu influenteaza sub nici o forma procedura pe care legatarii doresc sa o initieze. Declaratia a fost facuta in 1999 si este conforma cu starea de fapt din acel moment, ca atare...SUCCES.

Un salut cordial,

Av. Constantin Radu Calugaru
#-o acum m-am dumirit.
Dvs. spuneti ca legatarii au mostenit toate bunurile mobile si imobile aflate in patrimoniul testatoarei la data decesului acesteia.Fiind legatari universali au avut vocatie la intreaga mostenire, continutul acestei mosteniri fiind determinat la decesul testatoarei.
Sa revendice acum un imobil apartinad unei matusi a testatoarei, imobil nationalizat,care nu exista in patrimoniul testatoarei la data decesului...ba mai mult mai exista si o declaratie a testatoarei care nu recunoaste existenta acestui imobil in patrimoniul sau si nici posibilitatea de a-l aduce in patrimoniu printr-o actiune ulterioara...
Parerea mea este ca nu prea merge..., poate doar mostenitorii legali sa poata solicita o asemenea cerere...insa intotdeauna exista o sansa...
mult succes.
av.M.Hornea
Buna ziua
Va multumesc pentru raspunsurile primite, intr-adevar asa stau lucrurile, exact cum le-a expus d-na avocat Hornea Alina. Cu respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Testamente succesive raul89 raul89 Buna seara Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie: Exista doua testamente, unul particular, strict asupra unui imobil, intocmit in ... (vezi toată discuția)
Revocare raul89 raul89 Buna ziua. In cazul unui testament intocmit in baza Legii XXXV din anul 1874 (cod civil austriac), revocarea acestui testament trebuia facuta de testator ... (vezi toată discuția)