avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea ofensa adusa unor insemne
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

ofensa adusa unor insemne

Art. 236. din Codul penal incrimineaza "Ofensa adusa unor însemne" impunand ca:
"Orice manifestare prin care se exprima dispret pentru însemnele României se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."

Si acum problema:
De cate ori il ascult pe baiatul acesta rad cu lacrimi
[ link extern ]
Insa ceea ce zice el despre imnul national "l-ar ajuta" sa fie trimis in judecata de un procuror zelos.
Cu toate acestea mie nu mi se pare ca Teo asta face vreo fapta periculoasa social si cred ca in cazul acesta legea ar trebui nuantata, adica ar trebui ca in Codul penal sa existe la art. 236 unele criterii clare.
Voi ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 22:19, 24 Aprilie 2010
ai dreptate.. legea nu prea nuanteaza conditiile in care se pot aduce sau nu ofense inmului si altor insemne ale patriei.. ar trebui sa ne inspiram din legislatia statelor unite.. acolo poti da foc drapelului.. face parte din libertatea de exprimare, dar in anumite conditii ce presupun un caracter solemn, este ofensa.. ia da foc steagului statelr unite atunci cand se comemoreaza victimele atentatului din 11 septembire sa vezi c e se intampla
E nevoie de criterii clare la toate legile, inclusiv la articolele din Codul penal.
Eu nu apreciez inca stand-up comedy -ul romanesc, mai trebuie lucrat "putin", dar asta e o alta discutie. In rest, cred ca se pot apara sub "fusta" mentiunii ca e un pamflet.
Eu cred ca tocmai lipsa pericolului social ca element constitutiv si trasatura esentiala a infractiunii (art.17 C.pen.), fara de care o fapta, chiar prevazuta de legea penala si savarsita cu vinovatie, nu este o infractiune, va face ca simpaticul "client" de care pomeniti sa nu poata fi acuzat de infractiunea de la 236 C.pen. nici macar de "un procuror zelos" :D, putind fi oricind salvat de un avocat la fel de zelos!:))
Este foarte adevarat ca o explicitare mai detaliata a termenilor si a circumstantelor savarsirii unor anumite categorii de fapte ar fi salutara si ar micsora posibilitatea apartiei arbitrarului in interpretare. Cu toate acestea, pentru acest tip de fapte (si nu numai), cred ca pericolul social se poate exprima prin starea de neliniste si insecuritate sociala pe care ar creea-o, iar o interpretare juridica profesionista, va distinge intotdeauna intre o forma jocando causa si o manifestare cu adevarat periculoasa social.
Tocmai despre "a ignora" vorbeam noi...Cum sa ignor asa o invitatie ?!
Intr-adevar, "amicul" Teo nu face asta in scopul de a aduce o ofensa....
Cat de caraghios ar trebui sa fie acel procuror care ar face exces de zel ?!
Eu in locul lui Teo i-as spune : - Fratilor ! Nu cred ca pe mine ma cautati !!!
(scuzati limbajul...m-am molipsit).
Sunt intru totu' deacord cu @Adu' .
Cat despre imn...nu l-am stiut nici pe ala vechi...la dracu' m-apuc sa-l invat acum pe ala nou...poate il schimba si l-am invatat degeaba ! GLUMESC:))
Sunt sigura ca l-ai scoate din incurcatura !!!

:coffee:
Ultima modificare: Miercuri, 21 Aprilie 2010
ContSters109653, utilizator
@Cori,
eu il stiu pe cel american...oare ma ajuta la ceva?

Alte discuții în legătură

Reactii vehemente handsu handsu Ce parere aveti despre politica est-europeana (\"expusa\" de Madonna si urmata de reactii vehemente din partea publicului) privind minoritatea roma ? Trebuie ... (vezi toată discuția)
8 aprilie - ziua internationala a rromilor trope_doi trope_doi Ziua internationala a rromilor se sarbatoreste in fiecare an la inceputul lunii Aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat nastere la Londra, in 1971, ... (vezi toată discuția)
Actiune a politiei romane in franta GEO GEO GEO GEO GEO GEO buna ziua, va rog sa informati pe site-ul dvs despre actiunea pe care o face politia romana in franta la ora actuala la adresa romanilor care sunt stabiliti ... (vezi toată discuția)