avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident

patru tineri au plecat cu o masina in toiul noptii si au facut accident....nu a patit nimeni nimic insa masina este praf.....problema mea este urmatoarea... cel care condus masina era minor....si in stare de ebrietate......banuiesc ca el o sa o pateasca rau ...... ma intreb ceilalti 3 tineri (unul dintre ei era major) au de dat in vreun fel socoteala legii? fratele celui care a condus vanduse masina implicata in accident cu 2 sau 3 zile in urma... `soferul` nu a stiu a luat cheile din casa si i`a invitat pe ceilalti 3 la o plimbare in cartier....si s`a intamplat accidentul....deci cel care a condus banuiesc ca o sa fie acuzat de conducere fara permis , in stare de ebrietate, si a pus in pericol viata lui si a celor din masina, si probabil si de furt.....ceilalti nu stiau ca masina respectiva nu era a `soferului`......
Cel mai recent răspuns: n`kara , utilizator 19:47, 21 Aprilie 2010
cei 3 stiau ca masina este vanduta?
nu, au aflat si ei dupa accident, cel care a condus i`a invitat pe ceilalti nici el cred ca nu stia ca fratele sau vanduse masina......
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc pentru raspuns, acum mai am o intrebare.....fratele soferului minor cere despagubiri pentru masina si celorlalti pasageri..... desi nu vad de ce ar trebui sa plateasca vreunul din ei, este vreo problema daca nu plateste nimeni despagubiri? la politie am inteles ca si`a asumat el raspunderea pentru masina si accident ca sa il salveze pe fratele lui minor....si a declarat ca era singur in masina, nefiind nici un martor care sa declare altceva. cum am mai spus unul din pasageri era major (19 ani) daca cumva se descopera ca de fapt soferul minor a condus si ca au fost si alti pasageri in masina ....pasagerul major ar risca ceva ( el in fond fiind nevinovat pentru ca ceilalti trei au venit cu masina si l`au invitat si pe el la o plimbare.....s`ar face doar vinovat de inconstienta ca s`a urcat in masina, desi stia ca soferul nu are permis, nu stia ca masina nu mai era a fratelui soferului minor).....
Cat de minor este?Daca are peste 14 ani si a actionat cu discernamant, raspunderea penala a acestuia e angajata.
(pentru conducere fara permis si in stare de ebrietate)

Persoana care a pus la dispozitie masina persoanei fara permis, minore, raspunde penal , de asemenea.

In ceea ce priveste utilizarea unui bun provenit din furt , e savarsita in concret infractiunea de tainure.
Asa incat, existand participatie penala improprie, faptele sunt apreciate un grad de pericol social mai ridicat.

;)

Alte discuții în legătură

Furt auto, fara permis, baut si accident maddie21 maddie21 buna ziua, fratele meu minor mi-a sustras masina din garaj impreuna cu un prieten, bauti fiind au lovit un stalp dupa care au mers intr-un bar unde au consumat ... (vezi toată discuția)
Incredintarea autoturismului unui minor,sfarsit cu accident cu pagube materiale Flavius122 Flavius122 Duminica dimineata,venind de la club impreuna cu soferul meu si un minor pe care il luasem la ocazie,am oprit la sofer acasa,care mai apoi ne-a lasat pe noi sa ... (vezi toată discuția)
Pasager intr.o masina cu sofer fara carnet Mihai247 Mihai247 Buna ziua! Cu aproximativ 2 saptamani in urma, am circulat ca pasager in masina unui prieten , in varsta de 16 ani , fara permis pe drumuri publice. Intr.o ... (vezi toată discuția)