avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general donatie catre persoana fizica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

donatie catre persoana fizica

Buna seara,

Spuneti-mi va rog daca este ok ca firma sa doneze un autoturism unei persoane fizice. Firma este pe profit, cum ar trebui sa procedam?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 09:51, 21 Aprilie 2010
Principiul specialitatii capacitatii de folosinta (adica, persoana juridica poate incheia doar acele acte juridice conforme scopului ei) impiedica o societate comerciala sa-si doneze bunurile, un astfel de cat fiind lovit de nulitate absoluta.

Exact cum a spus themis.
Este interzis persoanelor juridice cu raspundere limitata sa faca liberalitati, in afara de cateva: sponsorizare, mecenat si cam atat.


Zic io ca ar fi interzis si altor tipuri de societati, nu doar celor cu raspundere limitata. Legea nu prea distinge.

Da' in ziua de azi, parca poti sti? :duh:

@themis
Corect, din greseala am scris cu raspundere limitata, ma refeream la societati comerciale in general:)
Asa cum au spus colegii , solutia poate fi doar contractul de sponsorizare sau mecenat .
Acestea se pot face in conditiile legii 32/1994 rep .
Spre exemplu , beneficiarul unui mecenat poate fi doar :
(2)Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (3).
(3)Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.

Aria posibililor beneficiari ai mecenatului se restrange si mai mult , conform altui articol :
Art. 6
Facilităţile prevăzute în prezenta lege nu se acordă în cazul:
a)sponsorizării reciproce între persoane fizice sau juridice;
b)sponsorizării efectuate de către rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv;
c)sponsorizării unei persoane juridice fără scop lucrativ de către o altă persoană juridică care conduce sau controlează direct persoana juridică sponsorizată.

Daca va incadrati aici , reveniti si prezentam solutia fiscala aplicabila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mecenat sau sponsorizare danabobo danabobo Buna ziua,un ong sportiv vrea sa ajute o persoana fizica cu handicap prin acordarea unui calculator.UNde se incadreaza la sponsorizare sau mecenat? (vezi toată discuția)
Angajatorul poate plăti și deduce cheltuiala cu facultatea angajatului? kennji kennji Buna ziua O firma poate platii facultatea pentru un salariat al ei ? Daca da, Este deductibil fiscal ? (vezi toată discuția)
Sponsorizare GEORADU1971 GEORADU1971 cum pot beneficia de o sponsorizare pentru achizitionarea de proteze auditive pentru un copil minor,prin contract de sponsorizare sau de mecenat ? M-i s-a ... (vezi toată discuția)