avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de forta majora-urgent!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de forta majora-urgent!

Buna ziua
Va adresez urmatoarea problema:
Doresc rezilierea unui contract de mandat invocand clauza de forta majora,pe motiv de sanatate.Ce trebuie sa atasez la cererea de reziliere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: coca33 , utilizator 19:32, 22 Aprilie 2010
Nu exista incetarea raporturilor de munca pentru cauze de forta majora. Daca doriti incetarea raporturilor de munca o puteti face prin acordul partilor (art.55 b) sau demisie (art.79) si nu aveti obligatia sa o motivati.
Este vorba de un contract de mandat ,nu contract de munca.
1. Contractul de mandat nu este un contract de munca deci nu are legatura cu Codul muncii.
2. Pentru rezilierea unui contract de mandat aveti optiunile in acest contract, la capitolul Reziliere contract. Cred ca trebuie sa atasati un certificat medical/adeverinta medicala.
Daca aveti un contract de mandat il reziliati conform clauzelor contractuale sau conform prevederilor codului civil :
ART. 1556
Mandatarul poate renunta la mandat, notificand mandantului renuntarea sa.
In asa caz mandatarul ramane catre mandant raspunzator de daune, daca renuntarea sa le casuneaza, afara numai cand el se afla in neputinta de a-si continua mandatul fara o dauna insemnata.
Mandatarul la rândul său, poate determina în mod unilateral să înceteze contractul de mandat, renunţând la împuternicirea ce i-a fost dată. Astfel, conform art. 1552, pct. 2 C. civ., „Mandatul se stinge: .... ; 2) prin renunţarea mandatarului la mandat”. În acelaşi timp, potrivit art. 1556, alin. 1 C. civ. „mandatarul poate renunţa la mandant notificând mandantului renunţarea sa”. Această notificare se poate face fără deosebire după cum mandatul este cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Potrivit art. 1556 alin. 2 C. civ., dacă din faptul renunţării rezultă pentru mandant o pagubă, mandatarul este obligat să o repare, afară de cazul în care continuarea mandatului i-ar putea pricinui lui însuşi o daună însemnată. Astfel, o împrejurare neimputabilă îl poate determina pe mandatar să renunţe la mandat, cum ar fi, de exemplu o boală gravă.
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)
Anulare procura pt mandatat julliann julliann Din punct de vedere al mandatatului pot sa revoc o procura? Am fost imputernicit printr-o procura notariala de catre o ruda care nu mai locuieste in tara in ... (vezi toată discuția)
Demisie contract de mandat Costica33 Costica33 Avem un cenzor cu contract de mandat. El vrea sa demisioneze si zice ca nu trebuie sa scrie demisie si motivul ci doar o notificare cu termen de reziliere a ... (vezi toată discuția)