avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare procura pt mandatat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare procura pt mandatat

Din punct de vedere al mandatatului pot sa revoc o procura?
Am fost imputernicit printr-o procura notariala de catre o ruda care nu mai locuieste in tara in vederea intocmirii dosarului de pensie si ridicarii pensiei.Dar eu nu am facut nici un demers mai departe.
Doresc sa stiu daca acest lucru are vreun efect juridic si daca da, ce trebuie facut sa nu ma mai ocup mai departe de cele specificate in procura, mentionez ca eu nu am semnat pe nici un act.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: julliann , utilizator 17:32, 31 Octombrie 2007
In afara de cauzele generale de stingere a obligatiilor contractuale, mandatul se stinge prin revocarea lui, prin renuntarea mandatarului si prin moartea, punerea sub interdictie ori insolvabilitate sau falimentul uneia dintre parti.
Potrivit art.1556 C.civ., "mandatarul poate renunta la mandat, notificând mandantului renuntarea sa.
În asa caz mandatarul rãmâne cãtre mandant rãspunzãtor de daune, dacã renuntarea sa le cãsuneaza, afarã numai când el se aflã în neputintã de a-si continua mandatul fãrã o daunã însemnatã@.
multumesc pentru raspuns Elis,
din cele spuse de tine reiese ca procura are si valoare contractuala,
si chiar daca renunt pe cale notariala la procura si notific mandatantul, el tot poate sa ma traga la raspundere daca asa considera el, nu?
Totusi nu exist anici un demers legal prin care sa renunt la mandat , ca si cum acesta nu s-ar fi incheiat?
da, te poate trage la raspundere numai daca considera el ca neindeplinirea mandatului pe care ti l-a dat
i-a cauzat un prejudiciu.
Mersi mult,
in cazul meu cred ca nu vor fi probleme deoarece procura are valabilitate de un 1 si 6 luni, iar de la eliberarea procurii a trecut putin timp ; - cu toate astea mandatatarul este un cusurugiu si doream sa ma asigur...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)
Clauza de forta majora-urgent! coca33 coca33 Buna ziua Va adresez urmatoarea problema: Doresc rezilierea unui contract de mandat invocand clauza de forta majora,pe motiv de sanatate.Ce trebuie sa atasez ... (vezi toată discuția)
Revocarea unei procuri PANTOIANU PANTOIANU in urma cu 4 ani am dat o procura pentru vanzarea unui tere. mentionez ca pe acea procura nu era trecut termenul de valabilitate.pana in acest moment eu nu am ... (vezi toată discuția)