avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am certificat de calitate de mostenitor si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am certificat de calitate de mostenitor si ...

Buna ziua,
Am certificat de calitate de mostenitor dupa binicii mei( din 28.04.2006 ).Nu am intreprins inca nimic cu privire la mostenirea ce imi revine.La deschiderea succesiunii m-am prezentat eu si matusa mea, fiica bunicilor si sora tatalui meu decedat.Eu am accepta mostenirea pur si simplu, iar matusa mea ( scrie in certificatul de calitate de mostenitor ) este straina de succesiune prin neacceptare.
Doresc sa merg acum la acelasi birou notarial si sa fac demersurile legale normale pt. continuarea acestei proceduri succesorale.Cred ca in acest moment singurul care are dreptul legal sa faca ceva cu privire la acest lucru sunt eu.Nu cunosc sa existe vreun act de vanzare-cumparae, testament sau donatie cu referire la ceea ce ar trebui sa mostenesc.De aceea vreau sa stiu cum va decurge in fata notarului aceasta procedura prin care eu doresc sa cunosc ceea voi mosteni legal.Doresc sa intru in posesia intregii mosteniri, sa stiu cum stau lucrurile cu ceea ce eu stiu ca ar trebui sa fie in mostenire!

Nu cred ca m-am exprimat suficient de explicit, dar sper ca cineva va intra in dialog cu mine si vom vedea ce mai trebuie corectat.

O zi buna tuturor!

R
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 14:17, 22 Aprilie 2010
Nu trebuie corectat nimic.
Ce nu stiati e ca sunteti obligat sa mergeti la acelasi notar sa dezbateti succesiunea.
Mergeti cu actele doveditoare ale bunurilor care compun masa succesorala, vi se va cere certificat fiscal pt imobile si eventual autoturisme precum ca nu exista datorii la stat, cartea de identitate a dvs., certificatele de deces.
O sa ii lasati toate actele in original si va va chema daca mai e nevoie de ceva, daca nu cand va emite certificatul de mostenitor.
Eu am inteles ca radumn are deja certificat de mostenitor. Din moment ce este unic mostenitor ce sa mai caute la notar ?
Are certificat de calitate de mostenitor. Acesta se emite la acceptarea succesiunii facute in termenul de optiune succesorala, de obicei in cazurile in care nu se cunosc bunurile din masa succesorala si trebuie obtinute informatii, de exemplu de la banca despre conturile bancare ale defunctului.
Certificatul de mostenitor cuprinde masa succesorala si cotele fiecarui mostenitor. Cu care se poate intabula, intra in posesie, ridica sumele din conturi etc.
userul are certificat care-i atesta calitatea de mostenitor, iar nu CM.
altfel spus, succesiunea nu a fost dezbatuta inca. prin urmare, va trebui sa se adreseze aceluiasi notar in vederea dezbaterii succesorale.
intrucat matusa a renuntat la succesiune, dvs. sunteti unic mostenitor.
veti achita impozitul de 2% din masa succeorala .
trebuie sa prezentati actele de proprietate ale bunurilor ce formeaza masa succesorala , certificatul de deces .
Buna ziua,
Multumesc pt. raspunsul rapid.
Completez prin a spune ca nu cunosc situatia clara a masei succesorale.
Ceea ce stiu este ca din aceasta masa succesorala fac parte : un teren intravilan central pe care se afla casa bunicilor si casa matusii mele + terenuri rasfirate in suprafata de 7,5 ha, pe la tara.
Din nou, ma repet, nu cunosc ce acte exista asupra acestora, dar pot aduce dovada existentei lor prin adeverinte de proprietate a terenurilor de la tara + CF-le care se refera la terenurile si constructiile casei bunicilor si a matusii.
Cred ca este putin probabil sa nu existe ceva acte de vanzare-cumparare, donatii sau testamente pe aceste imobile.
Daca voi constata ca exista ma pot folosi de institutia reductiunii, lansand o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive?

multumesc!

R

Alte discuții în legătură

Mostenire vmandrei vmandrei salut! ieri am fost la notar pentru stabilirea succesiunii...dupa bunica mea care a murit acum 6ani....acum 4ani a murit si mama mea. matusa mea- sora mamei ... (vezi toată discuția)
Testament cu probleme ralucav54 ralucav54 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa ... (vezi toată discuția)
Testament cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara, bunica mea mi a lasat casa prin testament. E nevoie de succesiune pt transcrierea imobilului pe numele meu? Sau cum se procedeaza? (vezi toată discuția)