avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Proprire pe salariu
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Proprire pe salariu

Buna ziua,
Am primit o adresa de instiintare a propririi pentru un angajat al nostru, emisa de un executor judecatoresc, dar care are ca titlu executoriu un contract de credit.
Ce trebuie sa faca societatea intr-o astfel de situatie?
Care sunt procedurile?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 15:13, 29 Aprilie 2010
Societatea trebuie sa respecte legea si sa retina si vireze in acel cont sumele de bani din salariul angajatului . Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.
Pt acordarea creditului , angajatul a depus la dosarul de credit si o adeverinta de venit emisa de angajator in care se specifica faptul ca in cazul neplatii urmeaza a fi proprite veniturile provenind din salariul angajatului .
Art. 409 Cod de Prodedura Civila prevede urmatoarele :
“Salariile si alte venituri periodice din munca, pensile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite :
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice datorii “ .
Conform art. 273 alin. 2 din Codul Muncii “ratele nu pot fi mai mari de 1 / 3 din salariul net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv” .
Rezulta, ca tu vei face o decizie de poprire in baza titlului venit de la executor , decizie semnata de reprezentantul legal al societatii, o aduci la cunostinta Departamentelor Contabilitate si Salarizare si persoanei in cauza.
Sa infiinteze poprirea in baza art. 454 Cod procedura civila.
Conform art. 409 Cod procedura civila salariile pot fi urmarite pana la 1/3 din venitul lunar net.
Si daca angajatul si-a dat demisia intre timp?:O
Luati legatura cu executorul judecatoresc, care , cu siguranta, ca va va solicita o copie a deciziei de incetare a contractului individual de munca al fostului angajat inregistrata si stampilata de ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! In cazul in care s a primit la societate o Dispozitie de poprire - emisa de un executor judecatoresc - care este cuantumul care se retine ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu bogobogobogo bogobogobogo Buna ziua Am avut mai multe credite bancare ce nu le-am putut achita la timp si am ajuns in situatia executari silite ,mai precis mi s-au pus mai multe ... (vezi toată discuția)
Executare silita gabrielahanganu gabrielahanganu am o intrebare vis-a-vis de executarea silita si anume porpirea veniturilor salariale: eu am venitul minim pe economie pt studii superioare,(1200 lei brut ) si ... (vezi toată discuția)