nu, pretentiile doamnei sunt exagerate, obligatia cond auto vinovat de producerea accidentului e sa aduca bunul in situatia anterioara accidentului, adica sa fie efectuate reparatiile necesare functionarii acestuia in conditii de siguranta, in trafic, precum era inainte de accident.
In cazul in care se va deschide doar penal pentru conducerea in stare de ebrietate, lasati ca instanta sa solutioneze si latura civila, unde se va stabili exact ce suma de bani trebuie sa suporte cond. auto vinovat ( cererea doamnei va fi cenzurata de instanta de judecata).
Buna seara.Sunt membru nou al forumului si as dori putin ajutor.Am citit din topic-urile din forum, sunt cateva asemanatoare, dar nici una la fel, asa ca m-am hotarat sa va cer ajutorul.
Anul trecut mi-a lovit cineva, sa-i spunem Vasile, masina care era parcata legal in fata blocului. A lovit-o din spate stanga. Imediat a fost anuntata politia care a constatat ca Vasile era beat, avea 1,12 alcool in aerul expirat. Am fost chemat la politie si am dat o declaratie cu cele intamplate.A 2-a zi am primit o copie a asigurarii lui. La aprox 2 saptamani dupa accident, inspectorul de daune a facut poze si a constatat "ochiometric" daunele. In urmatoarele zilele am dus masina la un service autorizat si agreat de cei de la asigurari si au reparat-o cat de cat cu piese second-hand si plata efectuata de inculpat. Mentionez ca inculpatul a adus o suma de bani, mai exact 5000RON, din care service-ul a facut reparatii . De reparat la masina mi-au mai ramas 3 jante si directia( cu specificatii din partea celor de la service ca ei nu au in dotare echipamentele necesare si ca nu au mai ajuns bani si pt asta). Am cerut celor de la service o garantie a celor reparate si au refuzat sa-mi dea, spunandu-mi ca urmeaza sa primeasca bani de la asigurare pt a-mi termina reparatiile si apoi voi primi garantia. Am fost la firma de asigurari si mi-au zis ca au nevoie de procesul verbal de pe urma procesului inculpatului cu politia (ca era in stare de ebrietate incadrata la infractiune sau contraventie).Procesul nu a avut loc inca, din cate am inteles dosarul penal a fost trimis de la Parchet la Judecatorie.Am fost sfatuit ca as putea sa ma consider ca parte civila...e bine asa? ce sfaturi imi mai puteti da pt a-mi recupera paguba?Multumesc
In cadrul procesului penal care va avea loc si la care veti fi citat ca parte vatatmata,inainte de citirea rechizitoriului,va puteti constitui ,in instanta,parte civila,cu restul sumei necesare pentru efectuarea tuturo reparatiilor aduse autovehicului.
Este posibil sa solicitati efectuarea unei expertize tehnice auto , de evaluare a daunelor aduse masinii prin accident ,care sa concluzioneze asupra costului real al tuturor reparatiilor necesare pentru repunerea in stare optima in functiune..
Inca din etapa urmaririi penale , sau pana la momentul citirii actului de sesizare ( rechizitoriul ) persoana care a suferit o paguba in urma savarsirii faptei sus amintite se poate consititui parte civila.
Nu exista , legal vorbind , decat obligatia de reparatie.
(in cazul de fata polita RCA nu va confera dreptul celui care a intrat in conflict cu legea penala sa beneficieze de reparatia unui vehicul avariat ).
Insa , in vederea retinerii circumstantelor atentuante judiciare, avantajos ar fi sa remediati degradarea adusa masini , cat mai repede .
In ceea ce priveste conducerea in stare de ebrietate , fapta prezinta pericol social mai ridicat daca , fiind pe drumurile publice , din conduita dumneavoastra a rezultat un accident rutier.
Sa aveti in vedere si recalcularea alcoolemiei.