avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... BO investit cu formula executorie daca nu a fost ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

BO investit cu formula executorie daca nu a fost depus in termen ???

Buna!
Poate fi BO investiti cu formula executorie daca a fost depus dupa 10 zile de la data scadentei, iar la refuz apare explicatia nedepunere in termen si litigiu privind dreptul de proprietate?
Cel mai recent răspuns: Darius Bobic , Avocat 17:57, 28 Aprilie 2010
Da.
Depuneti la instanta competenta cererea de investire insotita de BO in original (impreuna cu refuzul de plata -daca este separat de BO), dovada achitarii taxei judiciare si timbru judiciar.
In cazul in care aveti mai multe BO refuzate la plata, intocmiti cate o cerere de investire pentru fiecare dintre acestea.
alice_nicole a scris:

Buna!
Poate fi BO investiti cu formula executorie daca a fost depus dupa 10 zile de la data scadentei, iar la refuz apare explicatia nedepunere in termen si litigiu privind dreptul de proprietate?

Studiati cu atentie L 58/1934 din care va spicuiesc cate ceva:
Art. 104. - Biletul la ordin cuprinde:
1) denumirea de bilet la ordin trecuta in insusi textul titlului si exprimata in limba intrebuintata pentru redactarea acestui titlu;
2) promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata;
3) aratarea scadentei;
4) aratarea locului unde plata trebue facuta;
5) numele aceluia caruia sau la ordinul caruia plata trebue facuta;
6) aratarea datei si a locului emiterii;
7) Semnatura emitentului, respectiv semnatura olografa a persoanei fizice avand calitatea de emitent sau, dupa caz, a reprezentantului legal ori a imputernicitului emitentului, persoana fizica, persoana juridica sau entitate care utilizeaza astfel de instrumente;@
8) numele emitentului, respectiv numele si prenumele, in clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga. In cazul in care numele emitentului depaseste spatiul alocat pe titlu, se vor inscrie pe biletul la ordin primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea emitentului, in limita spatiului special alocat, fara ca prin aceasta sa se atraga nulitatea biletului la ordin;@
9) codul emitentului, respectiv un numar unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de inregistrare ale emitentului.@
CAPITOLUL V
Despre scadenta


Art. 36. - O cambie poate fi trasa:
La vedere;
La un anume timp dela vedere;
La un anume timp dela data emisiunii;
La o zi fixa.
Cambiile cu alte scadente sau cu scadente succesive sunt nule.
Art. 37. - Cambia la vedere este platibila la prezentare. Ea trebue prezentata spre plata in termen de un an dela data sa. Tragatorul poate reduce sau prelungi acest termen. Aceste termene pot fi reduse de giranti.
Tragatorul poate stipula ca o cambie platibila la vedere nu trebue sa fie prezentata spre plata inaintea unei anumite date. In acest caz termenul de prezentare curge dela aceasta data.
Art. 38. - Scadenta unei cambii la un anume timp dela vedere este determinata, fie de data acceptarii, fie de aceea a protestului.
In lipsa protestului, acceptarea nedata este socotita fata de acceptant ca fiind facuta in ultima zi a termenului prevazut pentru prezentare spre acceptare.
Art. 39. - Scadenta unei cambii trasa la una sau mai multe luni dela data emisiunii sau dela vedere, e socotita la data corespunzatoare, din luna in care plata trebue sa fie facuta. In lipsa de data corespunzatoare, scadenta va fi in ultima zi a acestei luni.
Cand o cambie este trasa la una sau mai multe luni si jumatate dela data sau dela vedere, se socotesc mai intai lunile intregi si apoi jumatatea.
Daca scadenta este fixata la inceputul, la mijlocul sau la sfarsitul lunii, se intelege prin aceste termene:
Prima, a cinsprezecea sau cea din urma zi a lunii.
Expresiunile "8 zile" sau "cincisprezece zile" se inteleg, nu ca una sau doua saptamani, ci ca opt sau cincisprezece zile efective.
Prin expresiunea "jumatate luna" se inteleg cincisprezece zile.
Art. 40. - Cand o cambie este platibila la o zi fixa intr'un loc, unde calendarul este deosebit de acela al locului de emisiune, data scadentei se considera fixata dupa calendarul locului de plata.
Cand o cambie trasa intre doua locuri, avand calendare deosebite, este platibila la un anume timp dela data emisiunii, scadenta se stabileste socotindu-se din ziua care, potrivit calendarului locului de plata, corespunde zilei de emisiune.
Termenele de prezentare a cambiilor se socotesc potrivit regulelor alineatului precedent.
Aceste reguli nu sunt aplicabile daca intr'o clauza a cambiei sau numai din simplele aratari ale titlului, rezulta intentiunea de a se adopta reguli deosebite.

Din nefericire tot adaptam o lege din 1934. Parerea mea este ca veti avea greutati. Totusi, de ce nu ati respectat scadenta???????
Art. 463. - Refuzul total sau partial la plata al unei cambii prezentate la plata prin trunchiere se face in forma electronica, de catre institutia de credit platitoare.
In baza refuzului prevazut la alin. 1, institutia de credit care detine cambia originala va inscrie pe aceastora:
a) data prezentarii acesteia la plata, spre a se constata daca prezentarea s-a efectuat in cadrul termenului prevazut la art. 41;
b) declaratia de refuz, datata si semnata de catre reprezentanti legali sau imputerniciti ai acestora.
Mentiunile inscrise pe cambia originala, potrivit alin. 2, cu respectarea dispozitiilor art. 49 alin. 1, constituie dovada refuzului de plata.@
Art. 41. - Posesorul unei cambii platibila la o zi fixa sau la un anume termen dela data emisiunii sau dela vedere trebue sa o prezinte la plata, fie in ziua in care ea este platibila, fie in una din cele doua zile lucratoare ce urmeaza.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2010
Cosmin-Traian Maglas, Consilier juridic
BO nu a fost depus la data scadentei deoarece i-am acordat o perioada de gratie clientului care se afla in imposibilitate de plata. Problema este ca ne-am interesat la banca care este termenul de prezentare si ni s-a spus 30 zile. Atunci cand am primit refuzul am avut parte de "supriza":O, deoarece am vazut ca motivul este pe langa litigiu privind dreptul de proprietate si depunere dupa termen. Am cerut explicatii bancii, si ei ne-au zis ca de fapt motivul este poprirea contului platitorului si nu nedepunerea la termen; desi din modul de exprimare reies cu totul altceva. Atunci am inceput sa intelgem ca s-ar putea sa se complice lucrurile, si sa ne documentam (un pic prea tarziu...). oricum din cate se pare fiecare interpreteaza cum vrea...
Investiti linistita BO si apoi mergeti cu el la executor. Simplul fapt ca nu a fost depus in termen atrage nedecontarea lui bancara, dar acesta subzista ca titlu executoriu si poate fi executat pe calea actiunii directe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo refuzat dupa data scadentei - inregistrarea la cip Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Avem un contract de leasing pentru care s-au emis drept garantie BO cu scadenta pe data de 16 ale lunii. In august, data de 16 a fost duminica ... (vezi toată discuția)
Diferenta si asemanarea intre o fila cec si un bilet la ordin elena cailean elena cailean buna ziua. intrebarea mea este: ce asemanari si deosebiri sunt intre emiterea catre furnizori de file de cec, si cea de bilete la ordin. eu platesc ... (vezi toată discuția)
Neglijenta in serviciu? pneuros pneuros Am facut o plangere impotriva unui administrator de srl pentru inselaciune care pentru marfa cumparata a eliberat un bilet la ordin completat integral de ... (vezi toată discuția)