avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Oare devin platitor de TVA ???
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Oare devin platitor de TVA ???

Buna ziua, am o firma (cod 8690- alte activitati privind sanatatea umana), si am incheiat un contract de prestatii cu Arabia Saudita. Am de platit o factura de 10.000 Euro.;) Va rog sa-mi spuneti, eu devin platitoare de Tva ? (Trebuie sa ma inregistrez ca platitor de TVA? )
Cel mai recent răspuns: MOCANU DOINA , utilizator 21:38, 4 Mai 2010
Regimul special de scutire de TVA este prezentat in Codul Fiscal:
Art. 152. - (1) Persoana impozabila stabilita in Romania, a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie poate solicita scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, incluzand si operatiunile scutite cu drept de deducere si pe cele scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exc. urm.:
a) livrarile de active fixe corporale/necorporale, asa cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de pers. impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
(3) Persoana impozabila care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
(4) O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, conform alin. (2), sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).
(5) In sensul alin. (4), pentru persoana impozabila care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevazut la alin. (1) se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire in decursul unui an calendaristic, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa, conform art. 153.
(7) Dupa atingerea/depasirea plafonului de scutire sau dupa exercitarea optiunii prev. la alin. (3), pers. impozabila nu mai poate aplica din nou regimul special de scutire, chiar daca ulterior realizeaza o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de scutire.
;)
BUNA SEARA, imi cer scuze pentru intarziere. De fapt cred ca nu am compus corect mesajul. Spuneam ca sunt neplatitoare de TVA. si totodata beneficiarul unei lucrari efectuata de Emiratele Arabe. In aceasta situatie trebuie sa retin impozit la sursa ??? si daca DA, in ce procent??? Trebuie sa depun la Administr.Finantelor Publice o declaratie referitoare la aceasta problema?? Sau altfel spus, ce declaratie trebuie sa depun? 390 (A/B) SAU 392? :( Va multumesc mult. :">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon tva micromet.sa micromet.sa depasire plafon tva la societatile infiintate in cursul unui an se raporteaza la 35.000 eur,sau proportional cu perioada de la infiintare ex sc s-a infiintat ... (vezi toată discuția)
Platitor tva adytz_1979 adytz_1979 Salutare, poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor? Si eventual ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva camellia_camy camellia_camy Am o societate de prestari servicii . Prestez activitatea de impartire pliante , fluturasi , si alte activitati de publicitate in numele unor societati de ... (vezi toată discuția)