avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Platitor TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Platitor TVA

Salutare,
poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor?
Si eventual legea(art)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adytz_1979 , utilizator 12:47, 3 Martie 2010
adytz_1979 a scris:

Salutare,
poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor?
Si eventual legea(art)
Multumesc


Codul Fiscal:
"Art. 152. - (1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
.........................
(5) În sensul alin. (4), pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la sfârşitul anului, fracţiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă.
(6) Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă, conform art. 153. "


Deci se foloseste cursul de la data aderarii, iar valoarea se rotunjeste la mie rezulta valoarea de 119.000 lei. Atentie se calculeaza proportional cu lunile de activitate conform alin 5 la art 152.

Succes!
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon tva micromet.sa micromet.sa depasire plafon tva la societatile infiintate in cursul unui an se raporteaza la 35.000 eur,sau proportional cu perioada de la infiintare ex sc s-a infiintat ... (vezi toată discuția)
Oare devin platitor de tva ??? MOCANU DOINA MOCANU DOINA Buna ziua, am o firma (cod 8690- alte activitati privind sanatatea umana), si am incheiat un contract de prestatii cu Arabia Saudita. Am de platit o factura ... (vezi toată discuția)
Tva pfa cu norma de venit mmanu mmanu sunt pfa cu norma de venit, depasesc 35.000 euro venituri la mine se aplica trecerea la platitor de tva? eu nu tin contabilitate, cei cu norma de venit nu sunt ... (vezi toată discuția)