avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... tva achizitie locuinta veche
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

tva achizitie locuinta veche

buna ziua - vreau sa cumpar o locuinta veche, amprenta la sol depaseste 120mp, dar valoarea de cumparare pe bune este mult mai mica (o casa batraneasca in rural) decat cea din codul fiscal pentru aplicarea cotei de 19% la TVA. In mod normal, daca nu-i atrag atentia vanzatorului de cota TVA, probabil ca nu se va sesiza decat cand ajungem la notar, numai ca nu vreau sa pierd vremea sa ma trezesc dupa nu stiu ce alergaturi ca mai trebuie sa ii platesc si TVA.

Ce nu imi este clar e urmatorul lucru: ce cota trebuie sa se aplice: 5% sau 19%?

Informatiile de baza sunt ca proprietatea este la tara, nu are mare valoare, este o locuinta veche. Eu si sotia nu am mai avut pana acum nici o locuinta in proprietate personala, este prima achizitie (si f probabil ultima) de acest gen, nu intentionam sa o comercializam. Nu stiu insa daca proprietarul este vanzator de case sau este doar proprietarul ei si atat.

Multumesc frumos cu anticipatie!
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:22, 3 Mai 2010
locuintele vechi sunt scutite de tva.
cum definiti locuinte vechi? si care ar fi baza legala pentru scutirea de TVA?
art. 141, alin 2, lit. f)
Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării:

f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării


daca valoarea terenului pe care este construita casa este mai mare decat valoarea casei, atunci tranzactia este purtatoare de tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pret executare silita gabessi gabessi Buna ziua! La licitatia unui imobil executat silit pretul de pornire contine TVA sau nu? multumesc (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare intre firme ilmir1 ilmir1 Buna ziua Imi poate spune cineva daca se plateste TVA la tranzactiile imobiliare intre firme? Caci eu stiam ca sunt tranzactii scutite fara drept de deducere (vezi toată discuția)
Tva la mansarde atomei costel atomei costel Conform codului fiscal TVA'ul se plateste la constructii noi(constructii noi insemnand o constructie in sau pe pamant). Mansarda fiind o interventie in timp ... (vezi toată discuția)