Pe perioada 1991-2000 s-a prestat munca in baza unor contracte individuale de munca neinregistrate insa la ITM. Exista state de plata pentru aceasta perioada. Cum se poate completa acum, in 2010, cartea de munca corespunzator acelei perioade? Ce documente ar mai fi necesare. Cui ma adresez? Cu ce tip de cerere?
1.documentele existente la sc(state de plata,ordine de plata) inregistrati-le la ITM,solicitandca in baza art.16 pct.2 si 3 din CM sa procedeze la inregistrarea perioadelor lucrate in carnetul de munca.2.Solicitati Comisieie pentru reconstituirea vechimii in munca de pe langa ITM sa procedeze la verificarea actelor doveditoare de vechime in munca.3.Promovati o actiune in constatare, in justitie,solicitand recunoasterea perioadei lucrate la sc.Se admit chiar si martori.Exista posibilitatea ca instanta sa-si decline competenta in favoarea Comisiei de reconstituire a vechimii in munca.
1. Art.16 pct.2 si 3 C.mun nu obliga ITM-ul la inregistrarea acelor documente.
2. Comisia pentru reconstituirea vechimii in munca nu apartine de ITM, ci de Directia de Munca - Agentia judeteana pentru prestatii sociale
3. Coroborând dispoziţiile art. 16 alin. (2) din Codul muncii cu dispoziţiile art. 1191 din Codul civil, rezultă că, în cazul în care părţile nu au întocmit un înscris constatator al raportului de munca, părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
In acest caz, recunoasterea vechimii in munca se poate face cu ajutorul instantei judecatoresti.
1.Nu obliga dar nu interzice,2.Hg 1377/2009 art.3 lit. n stabileste participarea repreyentantului ITM in cadrul Comisiei pentru reconstituirea vechimii in munca,comisie care din anul 2010 functioneaya in cadrul inspectoratelor teritoriale3.Nu exista o practica unitara a instantelor ,unele retinand cauyele spre solutionare altele declinandu-si competenta in favoarea comisiei.
Comisiile pentru reconstituirea vechimii in munca nu functioneaza in cadrul ITM-urilor, ci a fostelor Directii de Munca ...
Art.16 alin.2 C.mun. nu are nicio tangenta cu ITM-ul ... nu cred ca trebuie sa inducem in eroare pe cei care ne solicita sprijin.
Pornind de la premisa că forma scrisă a contractului individual de muncă este o cerinţă ad probationem, trebuie sa observam că dispoziţiile art. 16 alin. (2) din Codul muncii instituie o prezumtie relativă stabilită în beneficiul salariatului nu şi a angajatorului.
Cartea de munca
ciki
As dori sa ma lamuriti intr-o problema.Eu am lucrat in Romania pana in 2005 an in care am plecat in Italia iar cartea de munca o am eu.Deci vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)