avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre curatela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre curatela

Am o intrebare referitor la curatela,am citit pe net,dar prea multe nu am inteles,sau poate ca nu era explicit la problema mea,asa ca va rog sa ma ajutati.In 2001 am facut vanzare cumparare cu bunica mea,cu dreptul de uzul fruct viager pt ea pe 5/8 din apart cu 2 camere.Acum ceva vreme,am aflat ca de 1 an de zile,matusa mea,fiica ei cea mare,eu fiind fiica celeleltei fete a bunicii,a facut acte pt curatela,decizia finala venind in aprilie,cand am inteles ca a fost ultimul proces.Acum matusa mea are curatela asupra bunicii si ma intereseaza cum ma poate afecta acest lucru pe mine?E afectat si dreptul de uzu fruct sau numai pensia bunicii??
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 09:24, 6 Mai 2010
Acum de fapt va deranjeaza, ca matusa dumneavoastra are niste drepturi in baza acestei curatele si ca bunica dumneavostra a ales sa o ajute, care e chiar problema ei daca asa vrea.Banii respectivi, indemnizatia de curatela este a matusii si nu a bunicii deoarece ea are niste responsabilitati in baza curatelei si vin direct pe numele matusii.

Sfatul meu este sa va lamuriti cu ea exact daca a facut mai mult dect curatela sau nu.
Daca a facut ceva in privinta apartamentului sau nu.
Confruntati-o si rugati-o sa va arate exact actele de la Procesul care a fost sustinut deja, dupa cum spuneti si vedeti acolo ce scrie si in baza unor detalii exacte a situatiei vedeti ce aveti de facut.In rest nu are de ce sa va deranjeze ca ele au facut aceasta curatela, deja eu o vad din partea dumneavoastra o rea vointa ,daca si REPET DOAR DACA, NU VA AFECTEAZA IN MOD DIRECT IN PROBLEMA CU APARTAMENTUL.

Dar hotararea cu ce veti face de acum incolo e a dumneavoastra, insa va pot spune ca un om in varsta este extrem de dificil si te toaca cu nervii in fiecare minut cat stai cu el si sincer banii pe care ii ofera statul in acest moment pentru a vedea de un varstnic este o totala batjocura.

In extern se plateste minim 600 de euro, iar la noi e un minim pe economie, deci nu stiu ce e asa o mare problema cat pe dumneavoastra nu va ataca si nu va afecteaza sub nici o forma acest lucru.

Daca , chiar credeti ca matusa nu isi face datoria fata de bunica atunci sunteti indreptatita sa ii faceti reclamatie direct la asistenta sociala si sa cereti sa se mai efectueze o ancheta.

Sper ca v-am fost de ajutor.

oroian daniela a scris:

Va multumesc,sunteti draguta sa imi spuneti care sunt obligatiile unui curator??Initial eu am ajuns in posesia unei anchete sociale,prin care matusa mea este insotitor,dar recent ea ne-a spus de chestia cu curatela si ca a avut un proces in aceasta privinta.Nici nu stiu exact ce calitate are ea acum,doar ca ia niste bani pe nemerit,sincera sa fiu,bunica merge singura peste tot locul,doar la dr nu,pt ca acolo se stie situatia ei.Si in ce priveste drepturile ei dupa moartea bunicii,nu stiu ce ar mai vrea cand de fapt noi avem contract de vanzare cumparare.Si,in primul rand,ancheta care s-a facut mai mult de jumate este minciuna,salariul meu,de ex,venitul bunicii,,

Revin pt ca vad ca nu stiti despre ce e vorba iar @cicio_carina vorbeste fara acoperire legala si nici macar din experienta pt ca astfel nu se explica raspunsurile date .
1. Prin instituirea curatelei nu se obtine nici un avantaj material , va redau mai jos prevederile legale in materie
Codul familiei
Curatela
Art. 152
In afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:
a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanti, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau din alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.
Art. 153
In cazurile prevazute in art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.
Art. 154
Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a celor aratati in art. 115, precum si a tutorelui, in cazul prevazut in art. 152 lit. c. Autoritatea tutelara poate institui curatela si din oficiu.
Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.
Art. 155
In cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat. Autoritatea tutelara poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.
Art. 156
Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.
Art. 157
Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului a celui reprezentat, a oricaruia dintre cei prevazuti in art. 115 ori din oficiu.

Drepturile banesti pe care le ridica matusa dvs. sunt in temeiul angajarii acesteia ca asistent personal persoana cu handicap grav si nicidecum in temeiul instituirii curatelei . Daca nu-si indeplineste obligatiile de asistent personal intr-adevar se poate face o reclamatie la compartimentul de asistenta sociala din cadrul primariei de domiciliu al asistatului (unde este angajat asistentul personal) insa ... mare grija ...sa nu tulburati apele degeaba ... pt ca este foarte greu de dovedit faptul ca nu are grija de persoana cu handicap grav si riscati ca efectul sa nu fie cel pe care il urmariti #-o .
In legatura cu sentinta emisa trebuie sa vedeti despre ce e vorba pt ca despre curatela nu poate fi vorba ....
Important de stiut pt. dvs. este faptul ca nici curatela , nici angajarea ca asistent personal nu incumba cu nimic referitor la dreptul de proprietate asupra bunurilor , putand cel mult sa existe o suspiciune ca datorita acestor calitati matusa dvs. ar putea profita de situatie pt. a face un act translativ de proprietate .
Numai bine !

Daca s-a ajuns in instanta sa nu fie vorba despre punerea sub interdictie judecatoreasca pe considerentul diminuarii discernamantului din cauza vreunei afectiuni de ordin psihic, caz in care de asemenea, se numeste un curator.
legally a scris:

Daca s-a ajuns in instanta sa nu fie vorba despre punerea sub interdictie judecatoreasca pe considerentul diminuarii discernamantului din cauza vreunei afectiuni de ordin psihic, caz in care de asemenea, se numeste un curator.

S-ar putea sa aveti dreptate , dar nu putem sa ne pronunatm pe ceva ce nu stim .... poate daca @oroian daniela afla despre ce actiune este vorba o sa-i dam un raspuns la obiect ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Curatela iconaruclaudia iconaruclaudia Am o mama in varsta de 81 de ani,bolnava, nedeplasabila de 5 ani de zile,nu este in depline facultati mintale( nu primeste medicul in casa).Eu sunt singurul ... (vezi toată discuția)
Autoritate tutelara cris_deo cris_deo buna ziua. in cat timp se da un raspuns de catre o autoritate publica in speta autoritatea tutelara la o petitie formulata de catre mine. care este timpul ... (vezi toată discuția)