oroian daniela a scris:
Va multumesc,sunteti draguta sa imi spuneti care sunt obligatiile unui curator??Initial eu am ajuns in posesia unei anchete sociale,prin care matusa mea este insotitor,dar recent ea ne-a spus de chestia cu curatela si ca a avut un proces in aceasta privinta.Nici nu stiu exact ce calitate are ea acum,doar ca ia niste bani pe nemerit,sincera sa fiu,bunica merge singura peste tot locul,doar la dr nu,pt ca acolo se stie situatia ei.Si in ce priveste drepturile ei dupa moartea bunicii,nu stiu ce ar mai vrea cand de fapt noi avem contract de vanzare cumparare.Si,in primul rand,ancheta care s-a facut mai mult de jumate este minciuna,salariul meu,de ex,venitul bunicii,,
Revin pt ca vad ca nu stiti despre ce e vorba iar @cicio_carina vorbeste fara acoperire legala si nici macar din experienta pt ca astfel nu se explica raspunsurile date .
1. Prin instituirea curatelei nu se obtine nici un avantaj material , va redau mai jos prevederile legale in materie
Codul familiei
Curatela
Art. 152
In afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:
a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanti, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau din alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.
Art. 153
In cazurile prevazute in art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.
Art. 154
Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor, a celor aratati in art. 115, precum si a tutorelui, in cazul prevazut in art. 152 lit. c. Autoritatea tutelara poate institui curatela si din oficiu.
Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.
Art. 155
In cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat. Autoritatea tutelara poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.
Art. 156
Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.
Art. 157
Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de autoritatea tutelara la cererea curatorului a celui reprezentat, a oricaruia dintre cei prevazuti in art. 115 ori din oficiu.
Drepturile banesti pe care le ridica matusa dvs. sunt in temeiul angajarii acesteia ca asistent personal persoana cu handicap grav si nicidecum in temeiul instituirii curatelei . Daca nu-si indeplineste obligatiile de asistent personal intr-adevar se poate face o reclamatie la compartimentul de asistenta sociala din cadrul primariei de domiciliu al asistatului (unde este angajat asistentul personal) insa ... mare grija ...sa nu tulburati apele degeaba ... pt ca este foarte greu de dovedit faptul ca nu are grija de persoana cu handicap grav si riscati ca efectul sa nu fie cel pe care il urmariti #-o .
In legatura cu sentinta emisa trebuie sa vedeti despre ce e vorba pt ca despre curatela nu poate fi vorba ....
Important de stiut pt. dvs. este faptul ca nici curatela , nici angajarea ca asistent personal nu incumba cu nimic referitor la dreptul de proprietate asupra bunurilor , putand cel mult sa existe o suspiciune ca datorita acestor calitati matusa dvs. ar putea profita de situatie pt. a face un act translativ de proprietate .
Numai bine !