avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea contractului de Munca cu art.65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea contractului de Munca cu art.65

Mi s-a desfacut contractul de munca la data de 01.11.2009., de o societate privata din cluj-napoca, avind ca activitate c-tii si instalatii in c-tii. Eu sint de profesie ing. instalatii in c-tii. doresc sa intreb pe d-voastra cum a fost posibil sa mi se desfaca Contractul de Munca la data aratata mai sus fara ca eu sa semnez o cerere in acest sens si sa cadem de acord impreuna cu patronatul, de aceasta decizie.As dori daca este posibil sa-mi spuneti daca ii mai pot actiona in instanta. As dori daca se poate sa primesc raspunsul d-voastra pe urmatoarea adresa de e-mail;danfurnea@gmail.com , Cu stima si consideratie, ing. Dan Furnea.B-)
Cel mai recent răspuns: ana30d , utilizator 22:13, 5 Noiembrie 2012
1. Concedierea cu art.65 din Codul muncii nu presupune acordul salariatului. Asta inseamna desfiintarea locului de munca ocupat de dvs. Este hotararea angajatorului care o face pe riscul sau.

2. Problema este daca a respectat prevederile legale. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

3. Puteti sa actionati in instanta (la Tribunalul din judetul in care domiciliati) si sa contestati decizia de concediere in termen de 30 de zile de la data cand ati luat la cunostinta de aceasta.

4. Din noiembrie 2009 si pana azi mi se pare ca ti intarziat destul de mult(!?).
Concedierea se face prin emiterea unui preaviz de care dv. luati la cunostinta la sfarsitul caruia vi se comunica decizia de concediere. Imi este greu sa cred ca nu ati primit cele doua documente. Nu era nevoie de cererea dv. sau de "a cadea de acord". Decizia trebuia contestata in 30 de zile de la primirea ei. In instanta il puteti actiona numai daca aveti drepturi salariale neachitate.
la fel mi s-a intamplat si mie, luni pe 29:octombrie 2012, am fost anuntata ca de la 1 noiemb voi fi disponibilizata, si pe data de 31: octomb mi s-a bagat sub nas notificare in care mi se comunica ca postul ocupat de mine si anume de contabil este desfiintat, ca respectiva notificare nu reprezinta decizie de concediere, ci doar informare privind desfiintarea postului...in respectiva notificare se specifica de preavizul de 20 de zile... de care eu am aflat cu 2 zile inainte de a mi se desface contractul...nu se specifica nimic de preaviz cu 4 ore lucrate, eu am stat in tot acest preaviz cate 8 ore, de cele mai multe ori 9 sau chiar 10 ore la serviciu...cand mi s-a bagat notificare sub nas am vazut ca aceasta avea data de inregistrare de 03.10.2012. contractul mi-a incetat prin concediere cu art 65 alin 1. daca am spus ca nu vreau sa semnez nimic, pt faptul ca eu nu am stiut nimic de acest preaviz, si ca eu trebuia sa stau doar 4 ore pe zi in tot acest preaviz, am fost amenintata ca mi se ofera alt post care nu corespunde pregatirii mele, undeva in productie si sa-mi fac acolo preavizul daca nu vreau sa semnez, si in plus m-au amenintat spunand ca dupa acest preaviz vor avea ei grija sa nu mai iau somaj. pana la urma am semnat hartiile, oricum se purta foarte urat cu mine sefa mea, pt ce sa-mi amarasc viata acolo unde nu ma doreste si sunt hartuita verbal, povocata aiurea, jignita de catre sefa mea.

intrebarea mea este eu pot solicita un salariu compensatoriu cf art 73 din Contractul colectiv de muncă unic la nivelul ramurii industriei alimentare, unitatea in care am lucrat fiind un abator? precizez, concedierea a fost individuala si nu colectiva sau cel putin asa mi s-a spus...
Nu exista niciun text de lege care sa prevada ca dvs aveati dreptul sa stati la munca in perioada de preaviz doar 4 ore/zi .. asa ceva este prosibil numai daca exista reglementa la nivelul angajatorului in reg.intern sau in ccm aplicabil acestuia ori cin c.i.m.

Daca angajatorului ii este aplicabil acel CCM, atunci aveti dreptul la o compensaţie reprezentând un salariu de bază lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
1. Mai jos regasesti link-ul cu contractul colectiv de munca de care vorbeam anterior
Uita-te pe art 71 alin 3 si art 73. aici spune de preavizul de 4 ore...

[ link extern ]


si daca acest CCM este aplicabil angajatorului sau nu? adica?

Alte discuții în legătură

Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)
Concediere art 65 (1) desfiintare loc de munca anymaryh anymaryh Buna seara! va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri: 1. termenul de preaviz de 20 zile lucratoare este de la data comunicarii, de ex. prin posta, este ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)