avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturile angajatului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturile angajatului

am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva...
prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte?
a doua: asi vrea sa stiu cum e cu salariile acestea compensatorii, toate firmele ofera in cazul in care nu mai au nevoie de serviciile tale, sau se desfiinteza postul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:00, 14 Ianuarie 2010
Desfacerea CIM pentru situatii care nu tin de persoana salariatului inseamna:
- posibilitatea inscrierii la somaj ,
-acordare preaviz 20 zile lucratoare si
-plata a cel putin un salariu compensator.
Buna ziua,
in cazul in care angajatorul trimite oamenii in somaj, trebuie sa existe un preaviz de 20 zile lucratoare ( platit integral).
In cazul concedierii salariatului din motive neimputabile lui, se ofera minim un salariu compensatoriu, conform Contractului Colectiv la nivel national. Dar, daca in contractul d.voastra colectiv este specificat altceva ( de ex: ca se dau 2 sau mai multe salarii compensatorii) atunci se va proceda in conformitate. Daca nu exista un Contract colectiv la nivel de unitate, se va proceda conform celui la nivel national.
1. Preavizul se acorda de catre angajator numai in cazurile prevazute de Codul muncii:
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.

2. Acele articole de mai sus se refera la concedierea pe motive medicale, de necorespundere profesionala si de desfiintare a locului de munca.

3. Daca nu aveti CCM la nivel de unitate sau ramura (cu clauze mai favorabile salariatilor) se aplica prevederile CCCUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!! plata compensatie in cazul unei concedieri individuale si in caz de insolventa ContSters60282 ContSters60282 Buna ziua Am 2 intrebari la care nu gasesc raspuns exact si anume: 1. Angajatorul este obligat sa ofere plati compensatorii in cazul desfiintarii unui post ... (vezi toată discuția)
Procedura concediere ioanatm ioanatm Care e procedura de concediere din motive neimputabile salariatului pentru o persoana care are atat contract individual de munca, cat si de drepturi de autor? ... (vezi toată discuția)
Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)