avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de loviri si alte violente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de loviri si alte violente


Buna Seara,
Am un prieten, sa ii spunem X, care a fost atacat intr-o seara de catre un baiat in stare de ebrietate, Y. X a ajuns la spital in stare grava, in urma ranilor produse de cutitul cu care l-a taiat Y, cutitul insemnand acel "cutit" cu care se taie carnea la shaormerii. Lui X i s-a spus de catre medici ca daca acel cutit ar mai fi patruns inca 3 mm ar fi murit. A primit deocamdata 21 zile de spitalizare. Eu as vrea sa stiu ce poate pati Y in acest caz? X trebuie sa mearga sa isi scoata certificat medico-legal si ulterior sa faca o plangere la politie? Despagubirea morala si materiala o suporta Y in orice conditii? Sau exista o limita stabilita de lege in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:22, 7 Mai 2010
sa faca plangere la politie, sa depuna certificatul medico-legal, sa se constituie parte civila cu pretentii de despagubire impotriva lui Y. Presupun ca il si cunoaste pe agresor. Dar dupa cum ati descris pare mai degraba tentativa de omor decat lovire si alte violente.
In primul rand prietenul X trebuie sa formuleze plangere penala impotriva lui Y.
Important! - Plangerea trebuie formulata in termen de 60 de zile, deci sa fie atent ca sa nu treaca acest termen.
Cu certificatul medico-legal sa mearga la politie si sa-l depuna impreuna cu plangerea.
Ulterior poate cere si o expertiza medico-legala.
Cu privire la despagubiri acestea vor fi stabilite de catre instanta de judecata, dupa administrarea probelor.
Nu exista nici o limita.
Foarte important! - Pentru aceste daune nu se platesta taxa de timbru, asa ca X poate cere cat crede ca i se cuvine.
Am inteles. Victima il cunoaste doar din vedere pe atacator. Sa inteleg ca acea dauna materiala este obligatorie? Adica daca X solicita o anumita suma Y este obligat sa o achite? In legatura cu pedeapsa de inchisoare, am citit in codul penal ca se poate pedepsi cu inchisoare intre 3 luni si 2 ani. Plateste si dauna materiala si inchisoare?
Si inca o intrebare...Instanta cum stabileste care vor fi desbagubirile? Sau victima e cea care stabileste si instanta decide?

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pt lovire emil00099 emil00099 buna ziua !am dubla fractura de maxilar <in urma unei lovituri cu o bara metalica>si azi am fost la iml pt certificat care am inteles ca este gata in ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu victimă, pe trecerea de pietoni. cum se poate afla starea dosarului, unde se află acesta, și ce ar trebui să facă victima să se asigure că își recuperează cheltuielile? danidcn danidcn O cunoștință a fost victima unui accident auto pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit un echipaj de politie, iar victima a fost transportată cu ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata ana-maria iacob ana-maria iacob buna seara. Ce se poate intampla in cazul in care partea vatamata nu depune plangere la politiein termen de 60 de zile? Este vorba despre un accident in care ... (vezi toată discuția)