avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vecinatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vecinatate

Buna ziua, in partea dreapta a proprietatii ma invecinez cu un bloc P+M care se afla amplasat la aproximativ 2m fata de limita mea de proprietate ,dar care are balcoane de aprox 1,2-1,4 m pe care si le-au inchis marind astfel spatiul de dormit si ajungand astfel la 0.8-0,6 m distanta fata de proprietatea mea si astfel toata tencuiala de pe fatada imi ajunge pe proprietatea .Ati intainit cazuri in care s-a dispus refacerea balcoanelor la forma initiala?Spatiul din jurul acestui imobil(desi e domeniu public) este imprejmuit si incuiat cu lacat de catre un locatar care mai mult planteaza arbori precum castan la o distanta de aprox 20 cm fata de gardul meu , in momentul in care acesta ajunge la maturitate imi distruge gardul , cui ma pot adresa pentru a dispune inlaturarea sau punerea la o anumita distanta si carea ar fi aceasta?
Va multumesc!
Art. 607 din Codul civil prevede: "Nu pot fi sădiţi arbori care cresc înalţi decât la distanţa hotărâtă de regulamentele particulare sau de obiceiurile constante şi recunoscute, iar în lipsă de regulamente şi de obiceiuri, la o distanţă de doi metri de la linia despărţitoare a celor două proprietăţi pentru arborii înalţi şi la 0,5 metri pentru celelalte plantaţii şi garduri vii".
Vecinii pot conveni ca distanţa la care se fac plantaţiile să fie mai mică decât cea prevăzută de lege, convenţia lor putând fi expresă, dar şi tacită, acordul vecinului putând să rezulte din neopunerea la efectuarea plantaţiilor şi atitudinea pozitivă îndelungată a celui care putea cere desfiinţarea lor. În lipsa unei înţelegeri, proprietarul terenului vecin cu cel pe care se află aceste plantaţii poate cere desfiinţarea plantaţiilor făcute la o distanţă mai mică decât cea legală, fără a fi obligat să dovedească existenţa vreunui prejudiciu. De asemenea, proprietarul terenului vecin poate cere să fie tăiate crengile care umbresc terenul său, chiar dacă pomii sunt plantaţi la o distanţă legală, sau poate tăia singur rădăcinile care se întind pe terenul său.
Despre picătura streşinii
Orice proprietar de imobil este obligat să-şi facă streaşina casei sale astfel încât apele din ploi să se scurgă pe terenul său sau pe uliţe, dar nu pe proprietatea vecinului (art. 615, Cod civil).
In concluzie, in privinta arborilor plantati la o distanta nelegala nu asati sa treaca mut timp fiindca se poate invoca ,,atitudinea dvs pozitiva" si ingaduinta fata de aceste plantatii.Incercati calea amibila intai, asa este cel mai intelept.
In privinta refacerii balcoanelor prevad ca ar fi destul de dificila obtinerea unei astfel de dispozitii si ca ar fi trebuit sa va sesizati atunc i cand ati observat ca latimea acestora depaseste distanta legala. Incercati totusi , daca prejudiciul creat poate fi dovedit .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taiere pomi ancaone ancaone am o casa la tara si in gardul comun erau 5 visini mari de cel putin 25 de ani acolo , iar vecinul meu i-a taiat , este corect ? (vezi toată discuția)
Este reglementatã distanþa minimã dintre casa mea ºi viþa de vie vecinului ? MyEni MyEni Vecinul meu are plantat trei butuci de viţă de vie la 35-40 de cm distanţă de baza casei mele. Problema mare este că din cauza creşterii rădăcinilor, ... (vezi toată discuția)
Vecinii - plantare pomi pe linia dintre proprietati damian gica damian gica Buna ziua, este normal ca noul vecin sa planteze pomi pe linia de demarcatie a terenurilor noastre, si daca nu ce ar trebui legal sa fac? pt ca de vorba ... (vezi toată discuția)