avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Medierea conflictelor de interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Medierea conflictelor de interese

Medierea conflictelor de interese

Notiunea de mediere

A media inseamna a mijloci o intelegere intre doua sau mai multe parti adverse.
Juridic, medierea reprezinta modalitatea de mijlocire, de intermediere a doua sau mai multe parti aflate pe pozitii opuse, in vederea ajungerii la o intelegere, la un consens.
Medierea este o cale facultativa prin care se incearca incetarea conflictului de interese.
In cazul in care conflictul de interese nu a fost solutionat ca urmare a concilierii organizate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, partile pot hotari, prin consens, initierea procedurii de mediere. (articolul 26 din Legea nr. 168/1999)
Mediatorii sunt alesi de comun acord de catre partile aflate in conflict de interese dintre persoanele care au calitatea de mediator.
Mediatorii sunt numiti anual de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu acordul Consiliului Economic si Social. (articolul 27 din Legea nr. 168/1999)



Procedura de mediere

Procedura de mediere a conflictelor de interese se stabileste prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national. (articolul 28, alineatul (1 ) din Legea nr. 168/1999)
Daca partile convin printr-un proces-verbal semnat sa inceapa medierea, in termen de 48 de ore fiecare parte va propune o lista de candidati din lista de mediatori numiti de Ministerul Muncii si Solidalitatii Sociale la nivelul judetului ori al Municipiului Bucuresti unde isi are sediul unitatea (angajatorul) in care s-a declansat conflictul de interese.
In situatia in care dupa prima intilnire nu vor reusi sa stabileasca un mediator de comun acord, procedura de mediere inceteaza, trecindu-se la urmatoarea etapa prevazuta de lege.



Etapele medierii


Partile aflate in conflict de interese au obligatia de a pune la dispozitia mediatorului datele necesare pentru indeplinirea misiunii sale. Mediatorul are dreptul sa convoace partile si sa le ceara reletii scrise cu privire la revendicarile formulate. (articolul 29 din Legea nr. 168/1999)
In cazul in care s-a numit un mediator de comun acord, etapele medierii vor fi urmatoarele:

a) partile implicate sunt obligate ca in termen de 48 de ore de la numirea mediatorului sa puna la dispozitia acestuia datele necesare; daca mediatorul are nelamuriri, acesta poate cere partilor, in maximum 72 de ore de la primirea actelor, relatii scrise cu privire la revendicarile formulate, la actele depuse sau intocmite in timpul concilierii, precum si la rezultatele acesteia.

b) in maximum 8 zile de la numire, mediatorul este obligat sa convoace ambele parti implicate; partile implicate vor avea un numar egal de reprezentanti la mediere, de regula acelasi numar ca si la conciliere, si aceleasi persoane, daca este posibil.

c) la fiecare intilnire se va incheia un proces-verbal care va fi semnat de mediator si de partile aflate in conflict.

Durata medierii nu poate depasi 30 de zile calculate de la data la care mediatorul ales a acceptat medierea conflictului de interese. (articolul 28, alineatul (2) din Legea nr. 168/1999)
In caz contrar, medierea inceteaza si se trece la urmatoarea etapa legala de solutionare a conflictului.

La incheierea misiunii sale mediatorul are obligatia sa intocmeasca un raport cu privire la situatia conflictului de interese, sa isi precizeze parerea cu privire la eventualele revendicari ramase nesolutionate; raportul va fi transmis fiecarei parti, precum si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. (articolul 30 din Legea nr. 168/1999)
Pentru activitatea depusa mediatorul va primi un onorariu, stabilit de comun acord intre acesta si partile aflate in conflict de interese.
Onorariul se depune de catre parti la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale la data inceperii procedurii de mediere. (articolul 31 din Legea nr. 168/1999)
Cel mai recent răspuns: mike250 , utilizator 05:40, 19 Martie 2007
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de mediere a conflictului de drepturi generat de neaplicarea ccm unitate lucyll lucyll Buna seara, Ce procedura se aplica in medierea conflictului de drepturi generat de netranspunerea in CIM a clauzelor CCM la nivel de unitate ? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Arbitrajul conflictelor de interese mike250 mike250 Arbitrajul conflictelor de interese Notiunea de arbitraj Arbitrajul este modalitatea de solutionare a unui litigiu de catre un arbitru. Este o cale ... (vezi toată discuția)
Concilierea conflictelor de interese mike250 mike250 Concilierea conflictelor de interese Notiunea de conciliere A concilia inseamna a pune de acord, a impaca, a inlatura divergentele, contradictiile ... (vezi toată discuția)