avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... parcare pe trotuar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

parcare pe trotuar

Buna ziua.
Locuiesc intr-o zona unde pe strazi sunt numai case. Sunt foarte multe masini parcate pe totuar. Cu ceva ani in urma copii se puteau juca nestingheriti pe strada.
Intruna din zile, copilul meu in varsta de 8 ani se plimba cu bicicleta pe strada, i-a alunecat piciorul de pe pedala si a intrat cu bicicleta in stop dreapta spate al unei masini. Stopul a fost zgariat destul de rau. Proprietarul masini mi-a cerut contravaloarea acestuia. Conform legii circulatiei, Art 177 - alin (1) stiu ca nu au voie sa parcheze pe trotuat ( acesta are 1.5 m, iar pe unde circula masinile abia trec una pe langa alta) . Daca nu are voie sa parcheze presupun ca nu are dreptul de a cere " despagubire ". As dori lege / articol/ aliniat , ceva care este in favoarea mea ( sau nu ). Multumesc
:help:

Dupa cum am precizat , nu a fost un incident involuntar. Efectiv i-a alunecat piciorul de pe pedala. Cat de mult ar trebui un copil supravegeat pentru a nu-i aluneca piciorul de pe pedala, pentru a nu se impiedica sau altele de genul acesta.
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
IuliaIspas, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:58, 9 Mai 2010
Parcarea in locuri nepermise constituie o contraventie la legile circulatiei a carei constatare si sanctionare se face de catre lucratorii politiei. Aceasta nu are nici o legatura cu prejudiciul filului dumneavoastra, asa ca proprietarul masinii era indreptatit sa solicite contravaloarea acestuia.
In calitate de parinte aveati obligatia sa supraveghiati minorul. Pentru ca nu v-ati achitat de aceasta obligatie legala sunteti raspunzator de prejudiciul cauzat de fiu.
Desi opinia domnului Darie Tudor este pertinenta, ma gandesc daca nu ar putea sa va ajute simplul fapt ca cel ce a parcat masina in mod ilegal a comis un delict civil.
Daca nu avea ce sa caute cu masina parcata pe trotuar, incalcand legea se poate considera ca ar fi vorba de o culpa comuna ( sau o culpa exclusiva a acestuia, dar ar fi mult mai greu de stabilit acest lucru).
Poate ca ar trebui sa va intelegeti sa suportati fiecare jumatate din paguba.Asa ar fi cel mai corect...

avocat Claudiu Lascoschi
Reproduc din Regulamentul de aplicare a Codului rutier:

Art. 142. - Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
n) pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;

Totusi, nu inteleg cum copilul dvs circuland cu bicicleta pe partea carosabila (strada) a reusit sa loveasca lampa spate dreapta a unui autoturism ce era parcat pe trotuar.

Parerea mea este vina apartine in exclusivitate copilului dvs. intrucat acesta avea posibilitatea de a evita producerea accidentului, chiar daca autoturismul era parcat neregulamentar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar dauna - culpa comuna kalash kalash Buna Ziua, In data de 12.01.2015 masina proprietate personala era parcata in fata portii imobilului in care domiciliez de asemenea proprietate ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie viorelv viorelv Masina parcata pe trotuar , care estompeaza vizibilitatea , un prieten iese de pe o stradă secundară cu partea din față a mașinii, dar iese cu o jumatate ... (vezi toată discuția)
Parcarea pe strada cu sens unic. mariustony mariustony Buna ziua, pe o strada cu sens unic, unde exista loc de 1 banda = 1 masina sa circule si 1 masina sa fie parcata la bordura, pe ce parte a sensului de mers ... (vezi toată discuția)