avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... administratorul fuge cu banii, locatarii platesc!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

administratorul fuge cu banii, locatarii platesc!

Buna ziua,

am o situatie in blocul in care locuiesc:
am cumparat apartamentul in aug. 2008 si dupa o luna, cand sa platesc intretinerea, aflu ca, cu putin timp in urma (nu mai stiu exact perioada) administratorul blocului a fugit cu banii stransi pt intretinere din care trebuiau facute platile catre Radet, Apa Nova, etc. Dupa multe somatii de plata din partea acestor institutii, au decis sa ne opreasca furnizarea caldurii si a apei, motiv pt care, noua firma care se ocupa de administrarea blocului a decis ca fiecare apartament sa plateasca suma de 40 lei pt o perioada de x ani pana cand se va finaliza datoria.
In momentul in care am cumparat apt, nu am fost informata de acest lucru, iar in contractul de vanzare-cumparare este specificat ca vanzatorul nu are datorii catre asociatia de proprietari, dupa cum reiese din adeverinta, dar nu si faptul ca asociatia are debite catre terti.
Pentru suma de 40 lei nu primesc o chitanta separata, ci este trecuta, impreuna cu suma aferenta intretinerii, pe o singura chitanta.
Din cate am inteles, fostul administrator a fost dat in judecata, dar inca nu a fost gasit; oricum nu se ofera foarte multe informatii referitoare la acest aspect.
As dori sa stiu daca sunt obligata sa platesc acesti bani in continuare, daca este legal ca asociatia de proprietari sa-i solicite si cum ar trebui sa procedez in continuare.

Multumesc!
Da, este adevarat in ceea ce priveste contractul.Furnizorul are dreptul de a sista furnizarea dar ca urmare a faptului ca se incalca niste drepturi garantate din punct de vedere constitutional, sistarea se poate considera ca fiind in mod ilegal facuta...desi se respecta prevederile contractuale.
Stiti cumva daca s-a judecat cineva pe acest aspect?
Eu nu am auzit pe nimeni.

avocat Claudiu Lascoschi
Sunt multe asociatii de proprietari in tara carora li s-a sistat furnizarea agentului termic si a apei calde sau apei reci. Chiar aici pe forum se gasesc asemenea situatii. In acelasi timp, unele din aceste asociatii sunt in proces cu furnizorii care incearca sa-si recupereze banii prin instanta.
Nu am auzit pe nimeni, nici un reprezentant al asociatiilor sau vreun proprietar care sa actioneze furnizorul in judecata pe motiv ca a sistat furnizarea, in urma neplatii facturilor. Ar fi o ironie ca si cazul hotului care ar cere despagubiri proprietarului caruia ia intrat in casa pe geam si s-a taiat in sticla de la geam. Sau cel care a sarit gardul sa fure si a fost tinut la pamant 7 ore de cainele de curte.
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
Adriantot, moderator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

............. sistarea se poate considera ca fiind in mod ilegal facuta...desi se respecta prevederile contractuale.

avocat Claudiu Lascoschi

Cum vine asta, ilegal? Sau ignorati sintagma "contractul este legea partilor"?
Tocmai Dv., domnule avocat?
Contractul este semnat intre furnizor si beneficiar. Or acesta din urma stie ce-l asteapta, nu? Despre ce ilegalitate vorbiti?
Daca pe Dv. nu va plateste un client asa cum ati semnat contractul de asistenta juridica, va mai ocupati de cazul lui, nu-i sistati asistenta plus alte cheltuieli?
Multumesc doamnelor/domnilor avocati pentru raspunsurile dvs!
Ilegal sau nu, se pare insa, ca nu sunt prea multe de facut...asteptam procesul.

Intr-adevar, dupa ce s-a decis incasarea sumei de 40 lei de la fiecare apt si s-a platit o transa a datoriei, s-a reluat furnizarea utilitatilor in bloc, urmand ca pe o perioada de 4 ani sa se plateasca esalonat datoria.
elga50 a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

............. sistarea se poate considera ca fiind in mod ilegal facuta...desi se respecta prevederile contractuale.

avocat Claudiu Lascoschi

Cum vine asta, ilegal? Sau ignorati sintagma "contractul este legea partilor"?
Tocmai Dv., domnule avocat?
Contractul este semnat intre furnizor si beneficiar. Or acesta din urma stie ce-l asteapta, nu? Despre ce ilegalitate vorbiti?
Daca pe Dv. nu va plateste un client asa cum ati semnat contractul de asistenta juridica, va mai ocupati de cazul lui, nu-i sistati asistenta plus alte cheltuieli?

Aveti perfecta dreptate, contractul este legea partilor.
Aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste contractul dintre avocat si client.
Insa, in cazul in care se incalca dispozitii constitutionale legalitatea incetarii contractului intra sub semnul intrebarii.
Atata timp cat singurul furnizor profita de pozitia sa dominanta fara o culpa efectiva a asociatiei ( aici pot avea loc discutii) aducand grave prejudicii unei colectivitati nu puteam sa nu ne intrebam daca nu cumva clauza din contract respecta legea sau nu spiritul legii...
In plus, se poate considera ca este vorba de o clauza abuziva.
Sunt multe probleme care sa fie ridicate in fata instantei si care sa duca la o solutie favorabila pentru asociatie.
Sunt convins ca daca un avocat va cauta argumente suplimentare fata de cele expuse se mai pot gasi.Insa nu le va gasi in lege.Din acest motiv cataloghez un astfel de proces ca fiind dificil...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Sistarea apei reci Juridicprimariagalati Juridicprimariagalati La solicitarea scrisă a asociației, furnizorul a sistat apa rece numai la o singură scară pentru debite (întreținere) disputate în instanță, ... (vezi toată discuția)
Datorii apa, probleme asociatie RaduA RaduA Buna ziua, am sa va spun pe scurt situatia cu care ne confruntam si va rog sa ma sfatuiti ce e de facut. Sunt membru intr-o asociatie de proprietari formata ... (vezi toată discuția)
Apa canal valentina-iosub valentina-iosub Buna ziua, as dori si eu o idee de solutionare a unei probeleme foarte grave. Suntem un grup de locatari de la asociatia 269 din galati care se confrunta cu o ... (vezi toată discuția)