avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutorul de inmormantare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutorul de inmormantare

As avea si eu o problema , sotul meu a decedat pe data de 19 Martie 2010 , inregistrarea decesului la primarie a avut loc pe data de 22 Martie 2010 si ajutorul de inmormantare nici acum nu l-am primit . Spuneti-mi si mie va rog frumos dupa cat timp acorda primariile acest ajutor? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 20:52, 9 Mai 2010
ati facut cerere si s-a aprobat?
In primul rand, condoleante pentru pierderea fiintei dragi!
Din ceea ce stiu eu, nu primariile acorda acest tip de ajutor, ci, in functie de statutul pe care l-a avut defunctul, Directia de munca sau Casa de pensii.
Va recomand sa va adresati ofiterului de stare civila care a eliberat Cerificatul de deces. El trebuie sa cunoasca exact situatia si va va indruma acolo de unde veti obtine ajutoarele de care aveti dreptul.

Revin:
Un drept prevazut de lege nu mai necesita ...aprobarea, ci constatatea!
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
Darie Tudor, utilizator
condoleante !
ajutorul pentru inmormantare il primiti daca ...il cereti. motiv pt care trebuie sa faceti o cerere scrisa in acest sens si depusa cu nr de inregistrare, cerere ce va fi insotita de documentele justificative obligatorii -certificat de deces in original, factura si chitanta de la sicriu in original, factura si chitanta de la cimitir in original (cea cu care ati platit saparea gropii si a serviciului funerar), factura si chitanta de la imbalsamare daca a fost cazul si copie a cartii dvs de identitate. daca mai aveti si alte acte le atasati si pe acelea.
la mine (sunt din bucuresti) a durat 48 de ore de cand am depus cererea pana am ridicat banii.
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
cassy, utilizator
ajutor de deces acordat de primarie
În cazul decesului unei persoane din familiile beneficiare de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Acest ajutor se acordă unei singure persoane care poate fi, după caz, soţul sau soţia supravieţuitoare, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoanei care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.
Ajutorul de deces se acordă pe bază de cerere însoţită de următoarele acte, după caz:
a) certificatul de deces, în original şi în copie;
b) actul de identitate al solicitantului;
c) acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte relaţia de rudenie cu decedatul sau, după caz, acte care atestă calitatea de moştenitor, tutore, curator;
d) dovezi privind suportarea cheltuielilor cu înmormântarea.
Cererea şi actele doveditoare prezentate se înregistrează la primarul localităţii unde familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social.
Ajutorul de deces se suportă din bugetul local, din fondurile alocate pentru plata ajutorului social şi poate fi acordat în bani sau în natură.

Ajutorul de deces se achită de către: angajator, în cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru al familiei acestuia, sau de către gestionarul bugetului asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului sau al unui membru al familiei sale, de casa de pensii, daca era pensionar

din pacate la noi in Romania, d-nule darie, inca se acorda , nu se constata( mai ales cand cerem bani)



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor financiar pentru inmormantare vasyviasu vasyviasu Sunt beneficiar al legii 416/ 2001 ajutor social si mi-a decedat mama , am dreptul la ajutor financiar pentru inmormantare din partea autoritatilor locale ? (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare povestitorul povestitorul in cazul in care persoana decedata e un copil decedat in spital la scurt timp dupa nastere(cu certificat de nastere si certificat de deces) cel care solicita ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare snow_deea snow_deea buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea ... (vezi toată discuția)